24. 6. 2017, Blog

ABCirk v Galway

Reportáž Emilky Čejkové z programu ABCirk určenému mladým instruktorům / V listopadu jsme se my, cirkusoví teenageři, dozvěděli o cirkusovém programu, který je určený pro mladé instruktory. Tento program se jmenuje ABCirk a spolupracují na něm tři cirkusy – GALWAY COMMUNITY CIRCUS (GCC) z irského města Galway, Cirkus LeGrando z Brna a náš pražský CIRQUEON. Z každého z těchto tří cirkusů bylo vybráno pět uchazečů, kteří se budou po dva nastávající roky školit na plnohodnotné instruktory; nejprve týden v Galway, poté v Praze a celý program zakončí v Brně. A tak začátkem května jsme se my, parta mladých cirkusáků, vydali školit do Galway.

Za CIRQUEON jsme jeli v tomto složení: Toni, Vilma, Ludvík, Kuba a já, Emilka. Jako doprovod a také jako součást celého programu s námi jeli ještě naši trenéři Katka, Adam a Bára.

4. května jsme se na letišti sešli jak my, Pražáci, tak také brněnská cirkusová parta z LeGranda. Nasedli jsme do letadla, přistáli v Dublinu a autobusem dojeli po třech hodinách do Galway. Tam jsme se ubytovali v zeleném hostelu, prohlídli si večerní pláž a šli jsme spát.

Následující den, pátek 5. května, začal snídaní v hostelu, kde jsme byli ohromeni samoobslužným strojem na palačinky, následovala druhá snídaně v GALWAY COMMUNITY CIRCUS, při které jsme měli možnost se začít seznamovat s místními irskými cirkusáky. K dalšímu seznámení jsme měli prostor při různých seznamovacích hrách a aktivitách. V různě namíchaných cirkusových skupinách jsme si odpoledne „vytvořili“ ideálního instruktora, takzvaného „super tutora“, z něhož jsme vycházeli.

V sobotu jsme se ale naopak zaobírali různými typy her a dělili jsme je do různých kategorií. Poté následovala procházka po Galway a oběd na trhu, kde někteří z nás ochutnali ty nejlepší slané palačinky na světě. Odpoledne jsme se věnovali rozebíráním videí a následně jejich natáčením a editováním. Tématem naší videotvorby byl opět „super tutor“, který řešil všemožné situace, které mohou v cirkuse nastat. Jedna z hlavních položek ABCirku je totiž právě tvorba videí, abychom mezi našimi třemi cirkusy udrželi přes rok kontakt a zároveň předali něco z cirkusového života ostatním lidem.

7. května nás čekal výlet lodí, ze které byl krásný výhled na různé památky. Na lodi jsme se nejen kochali různými výhledy na řeku a okolí, ale také jsme pracovali na vymýšlení různých cirkusových lekcí, které jsme následujícího dne v pondělí prezentovali. Tyto cirkusové hodiny měli být přizpůsobeny tak, aby se mohly odehrávat právě na výletní lodi. Nejprve nás tento úkol zarazil, nicméně jsme poté vymysleli plno zajímavých lekcí.  Kvůli neobyčejnému prostředí by se dala s dětmi cvičit například netradiční akrobacie mezi sedačkami na terase lodi, či hrát klasické hry jen s tou výhodou, že by nám při nich vlály vlasy ve větru. V  pondělí jsme si ještě od našich trenérů vyslechli, jak se liší různé cirkusové lekce v různých cirkusech a následně jsme vymysleli plán hodiny, podle které by se měl každý super tutor alespoň trochu řídit.

V úterý nás čekal poslední společný den, a tak jsme si dohromady sepsali reflexe z celého týdne a navečer jsme mohli být součástí jedné cirkusové lekce v GCC. Je zajímavé, jak moc se v něčem liší lekce v různých cirkusových střediscích. Tak například v GCC mají svůj styl zaměřený spíše na to, aby každý měl možnost si vyzkoušet různé typy cirkusových aktivit, na rozdíl od CIRQUEONu, který, jak se mi zdá, se mnohem více zsoustřeďuje jak na individuální zaměření jednotlivců, tak i na teambuilding daného kurzu.

Po docela náročném tréninku už zbývalo jen poslední a to rozloučit se. Loučení nebylo zas tak srdcervoucí, jelikož jsme věděli, že se brzy (v listopadu) znovu všichni uvidíme.

Myslím si, že jsme si všichni náš společný výlet užili, nejen díky všem novým zkušenostem, kvůli kterým jsme se opět o něco přiblížili k tomu být plnohodnotnými instruktory, ale také díky tomu, že jsme tam byli s tak skvělou partou plnou úžasných lidí.