8. 12. 2017, Blog

ABCirk v Praze aneb Co všechno se dá stihnout za pět dní

Reportáž Jakuba Laichtera / Šest měsíců uběhlo jako voda a my, ti mladí cirkusáci, jsme se sešli znovu, tentokrát v Praze a to na druhém setkání projektu ABCirk. Už je to bezmála rok, kdy jsme, celá naše pražská parta, seděli v kanceláři Cirqueonu a poprvé jsme se dozvídali o cílech a vizích celého projektu. Všichni plni očekávání, všichni plni představ, všichni plni nadšení. Však taky jak by ne? Přece se nikdo z nás nikdy předtím neúčastnil něčeho tak velkého: učit se o tom, jak učit. Cirkusový lektor? No uznejte, vám to nezní skvěle?! První věc, kterou jsme se dozvěděli, bylo, že projekt se bude skládat ze tří setkání: jednou v Galway, pak v Praze a nakonec v Brně, tedy ve všech domovských městech každého zúčastněného cirkusu. Jak první setkání z května, tak tohle listopadové setkání bylo neuvěřitelně intenzivní zkušeností, plnou skvělých workshopů, tréninků a hlavně lidí.

První den, to bylo 2. listopadu ráno, jsme se po šesti měsících všichni sešli v našem Cirqueonu. Pro nás z Cirqueonu to bylo dost důležité, přece jsme chtěli, aby se tu všem líbilo. Ráno jsme se společně nasnídali a dopoledne jsme si rekapitulovali, co jsme dělali na první části ABCirku v Galway; naše cíle, to, na čem chceme pracovat a samozřejmě jsme hráli pár her. Odpoledne jsme vyrazili z našich Nuslí pešky na Vyšehrad, podívali jsme se do kasemat a Gorlice a nakonec, protože byly dušičky, jsme se vydali na hřbitov, kde jsme každý nechal jednu svíčku. A pak pěšky do jedné restaurace v Nuslích. Moc dobrý to tam bylo!

Čtvrtek, tedy den druhý, jsme měli ráno workshopy s Adamem. První byl o Quat Props (metodě výuky žonglování přístupné všem zohledňující jejich schopnosti) a výhodách této techniky v social cirkusu. O tom, jak se dá žonglování rozložit na malinkaté části a udělat ho přístupné všem: dvakrát poslat zelený míček, pak červený a zopakovat. Druhý workshop byl o tom, jak rozpracovat techniku cirkusového triku, aby správně motivoval studenta při učení. Bylo to super! Oběd a pak workshopy s Marcem o teorii cirkusové pedagogiky. Znáte vývoj kreativity ve skupině podle Tuckmana? Pět základních hodnot, na kterých stojí cirkus podle Rega Boltona? Ne? Doporučuji, abyste se na to podívali!

4. listopadu, den třetí, nás ráno čekal workshop se Stéphi. Bavili jsme se o tom, jak důležité jsou hry, jak je pro děti důležitá obraznost a třeba taky jak je důležité přistupovat ke každé skupině individuálně. Odpoledne na workshopu s Katkou jsme přemýšleli, jak spojit cirkusové hry a tradiční deskové hry. Zkoušeli jste si někdy zahrát workoutové kasino nebo akrobatický Twister? My už jo!

V neděli nás čekala výstava Krištofa Kintery a představení Chyba na Jatkách78. To vše s procházkou městem, ale to až odpoledne, předtím jsme měli plné dopoledne práce v cirkuse. Ráno jsme se bavili se zdravotními klauny o jejich práci, zkoušeli některé jejich postupy při práci a hlavně jsme se hodně smáli. To oni umí. A po obědě hurá za kulturou – Kintera a Jatka nezklamala, no prostě krása.

Pondělí  byl náš poslední společný den. Celé dopoledne jsme zasvětili reflexi, a bylo to hodně contemporary! Zatancuj, jak dobré tu bylo jídlo, vylez po imaginární šále tak vysoko, jak moc se těšíš na příští setkání! Srandy kopec. A pak hurá do města na památky, no znáte to. Večer poslední společná večeře, pak poslední společný „trenajz“ a nakonec i poslední smutné „ahoj“ na příštích šest měsíců!