20. 3. 2018, Blog

CIRQUEON mezi mazáky

Extending CTF – Brusel / Lucemburk

CIRQUEON je již šest let hrdým členem mezinárodní sítě International Youth and Social Circus Network Caravan (dále jen Caravan). Tato síť sdružuje 27 cirkusových center a škol napříč kontinenty. Kromě velkých a zkušených cirkusových „mazáku“ jako jsou finský Sorin Sirkus, švédský Cirkus Cirkör, belgická École de Cirque de Bruxelles či francouzský Le Plus Petit Cirque du Monde zde naleznete i Mobile Mini Circus for Children z Afghánistánu, Street Arts Creation Center z korejského Soulu, Zip Zap Circus z JAR či malé cirkusové centrum Metis Gwa z Guadeloupe v Karibiku. Tak jak je pestré cirkusové šapitó, tak je pestré složení členů Caravanu. CIRQUEON se svými osmi lety existence se řadí mezi mladší bratříčky, ale spíše věkem než zkušenostmi. Za krátkou dobu si dokázal najít své místo a svou aktivitou na půdě social cirkusu a prací s mládeží si získal respekt „mazáků“. CIRQUEON byl mimo jiné přizván na dva meetingy v Bruselu a Lucemburku. O čem byly a jakou roli bude hrát CIRQUEON v příštích letech ve vzdělávání cirkusových pedagogů z Caravanu bude tato reportáž.

Caravan letos slaví deset let a celou dobu své existence usiluje mimo jiné o vzdělávání a profesionalizaci cirkusových pedagogů v oblasti social cirkusu a youth cirkusu. Dalo by se říci, že na půdě vzdělávání lektorů je zatím vlajkovým projektem Circus TransFormation in Action (dále jen CTF). Jde o sérii čtyř týdnů v různých cirkusových školách, kde se lektoři vzdělávají v tematických blocích (modulech) korespondujících s knihou Guidebook for Social Circus Trainers (dále jen Guidebook), která tvoří curriculum celého projektu.

Cyklus CTF se uskutečnil již dvakrát a na organizaci se podílelo pět cirkusových škol z Paříže, Bruselu, Tampere, Stockholmu a Belfastu. Za CIRQEUON se prvního cyklu účastnili Marc Verhille a Barbora Bartoňová a druhého Pavla Rožníčková s brněnskou kolegyní Dášou Trávníkovou.

Po dvou cyklech CTF se Caravan rozhodl zreflektovat celý projekt a pokusil se najít nové impulzy pro budoucí ročníky. Silným podnětem bylo rozšíření skupiny pořádajících škol. Ke zmíněné pětce „mazáků“ přibyly čtyři nové školy: Cabuwazi z Berlína, Galway Community Circus z irské Galway, Skala z Lublaně a také pražský CIRQUEON!

Ke zhodnocení a přípravě nových cyklů CTF měly sloužit hned dva týdenní meetingy pro názvem Extending CTF, první v lednu 2018 v Lucemburku a druhý v březnu 2018 v Bruselu. Spolu s Katkou Klusákovou jsme v lednu na první z nich vyráželi s pokorou a plni očekávání.

Hostitelem byla cirkusová škola Zaltimbanq v centru Lucemburku. Ta ve své krásné budově schované ve vnitrobloku přivítala zástupce devíti členů Caravanu. Okruhy témat pro tento týden byly: reflexe CTF 1 a CTF 2, analýza jednotlivých modulů a určení prioritních kompetencí, možnosti interpretace Guidebooku, rozbor dobré praxe a definování mikrokompetencí cirkusového pedagoga, vytvoření nových možných definic social cirkusu, hledání možností zkvalitnění příštích cyklů CTF a mnoho dalšího.

Druhý týden jsme se vydali do Bruselu do École de Cirque de Bruxelles, která momentálně sídlí v provizorních prostorech, protože původní procházejí velkou rekonstrukcí. Vzhledem k tomu, že oba týdny od sebe byly vzdálené jen necelé dva měsíce, plynule jsme navázali na týden v Lucemburku. Právě během prvního týdne jsme měli možnost tak trochu snít a kupit na sebe nápady. Druhý týden měl být těžší o to, že jsme museli vybrat, co je reálné a dotáhnout to do konce. Zejména proto, že první modul CTF 3 začínal o necelý měsíc později. Zároveň pro nás v Bruselu připravili i zajímavé hosty, kteří nás měli inspirovat pro organizování jednotlivých modulů. Mezi nimi byl Valentin Wauters se svou filosofickou přednáškou o přístupech k učení či uznávaný expert na kreativní učení Philipe Brasseur. V dotahování našich nápadů do konkrétních obrysů nám pomáhal autor knih o cirkusové pedagogice a profesionální kouč Steven Desanghere.

Jsem přesvědčen, že práce, kterou jsme za ony dva týdny udělali, bude vidět. O tom se už za nedlouho přesvědčí lektoři CIRQUEONu Lukáš Šimon a Veronika Smolková, kteří se chystají na třetí cyklus CTF koncem března 2018 do Paříže. Je fantastické, že se Caravanu podařilo vytvořit pole pro setkání téměř dvaceti zkušených pedagogů z devíti evropských cirkusových center a škol. Mám pocit, že mohu mluvit i za Katku, když řeknu, že nám bylo ctí být součástí. Jsem až fascinován, jak daleko se dostala za deset let cirkusová pedagogika. Právě mezinárodní sítě jako Caravan, European Youth Circus Organisation (EYCO), ale třeba i Educircation, u jejíhož zrodu CIRQUEON v roce 2010 stál, neustále usilují o etablovanost cirkusové pedagogiky jako oboru. Oboru, který žije, rozvíjí se a stále se snaží posouvat kupředu. Caravan, EYCO i Educircation jsou důkazem, že myšlenka spojené Evropy má smysl. Jak řekl nedávno španělský europoslanec Esteban González Pons​, Evropa není o společném trhu, ale o společných snech. No a není cirkus perfektní místo pro plnění snů? Velkých snů má Caravan i CIRQUEON opravdu hodně a věřte nám: MY SI JE PLNÍME!!!

Adam Jarchovský