9. 4. 2018, Blog

CIRKUS TRANSFORMATION již potřetí, ale jinak

Letos nás s Veroniku Smolkovou vyslal CIRQUEON ve spolupráci se sítí Caravan již na třetí ročník školení o social cirkuse – Circus TransFormation (CTF). Po zkušenostech z minulých let nám byla slíbená propracovanější a intenzivnější náplň jednotlivých modulů. Celý kurz se skládá ze 4 modulů:

sociální kontext (Bagneux, Francie),

praktiky vzdělávání (Tampere, Finsko),

management vzdělávání (Brusel, Belgie),

cirkusové techniky a kreativity (Galway, Irsko).

První kurz se uskutečnil v nádherném a obřím cirkusovém centru (jehož název už neodpovídá skutečnosti) Le Plus Petit Cirque du Monde (Nejmenší cirkus na světě) v Bagneux, městečku na jižním předměstí Paříže. Již před odjezdem jsme byli zásobeni spoustou informací od našich zkušených mentorů – Katky Klusákové a Adama Jarchovského.

Tématem prvního setkání byl sociální kontext. Úvodem všech 20 účastníků představilo sebe a své domovské instituce a hned bylo jasné, že startuje nesmírně zajímavý a přínosný týden. Jelikož se kurzu zúčastnili trenéři, mimo jiné, z Ruska, Finska, Velké Británie, Itálie, Turecka ale i francouzského ostrovního regionu Guadeloupe, samotná prezentace přístupů k social cirkusu otevřela mnoho otázek a hledisek pojetí i vnímaní cirkusu ve společnosti. Základem bylo vytvořit si dostatečnou terminologii, v rámci které jsme následně přicházeli na nové aspekty naší práce. Zajímavá byla forma, kterou jsme pracovali – v malých diskusních skupinkách jsme nejdřív našli společné cíle a pojmy na základě našich osobních zkušeností, posléze každá skupina prezentovala svoje závěry ostatním.

Další dny jsme se vrhli do praktičtější práce – mezi diskusními skupinami jsme se navzájem učili a hráli hry, které rádi používáme v našich domovských institucích. Shlédli jsme filmové drama PA-RA-DA, děj, který se odehrává v Rumunsku v 90. letech minulého století, v době velké krize, kdy mnoho dětí bez domova korzovalo ulicemi a kanály Bukurešti. Francouzský klaun a sociální pracovník Miloud Oukili přijel do Bukurešti pomáhat těmto sociálně slabým dětem. Snažil se pochopit jejich problémy s mafií, drogovou závislostí, násilím, sexuálním otroctvím nebo krádežemi a přišel na způsob vypořádaní se se zaběhlým způsobem života v sociálně nejnižších vrstvách společnosti. Pravidelnou a vytrvalou prací skrze cirkus dokázal vytrhnout tyto děti ze dna bukurešťské společnosti a založil organizaci Parada. Parada je dodnes fungující nezisková organizace, která je naším partnerem v Caravan Circus Network. Naneštěstí nebyl mezi letošními účastníky nikdo z této organizace, nicméně naše hlavní trenérka prvního modulu Katérina Flora dobře jejich práci zná a dostali jsme podrobný popis aktivit organizace.

Kromě jedné úžasné lekce freerunningu neboli parcouru, vedené Samuelem (který již CTF absolvoval před dvěma lety), jsme měli každý večer příležitost pro vlastní trénink po ukončení oficiální části kurzu. Tuto možnost nás využívala většina. Vyměňovali jsme si tedy také technické cirkusové dovednosti a triky. Velkým zážitkem byla návštěva Paříže, konkrétně komunitního a kulturního cesta Cent quatre (104). Vstup do centra je zdarma, u vchodu stojí ochranka, která jenom kontroluje, zda nemáte u sebe skleněné láhve. Ruch uvnitř obří budovy nás ohromil. Na každém volném plácku se ozývala hudba, každý růžek byl obsazen umělci různého druhu – tu herci zkoušeli dialog, opodál se tančil balet, u toho hip-hop, popping nebo street dance, mezitím žongléři házeli nad hlavu sedm míčků (jak jsme zjistili, byli to členové souboru Compagnie La Main de l’Homme, jejichž skvělé žonglérské představení Humanoptère jsme shlédli druhý den). Amatéři trénovali vedle profesionálů, navzájem se inspirovali a pomáhali si. Různé typy, různé disciplíny, různí lidé, ale všichni byli na jedné lodi.

Závěrem jsme shrnuli, co jsme se dozvěděli, vytvořili si profil „ideálního trenéra social cirkusu” a zhodnotili průběh kurzu. Všichni jsme z něj byli nadšeni, z nových informací a hlavně z poznání nových skvělých otevřených lidí, kteří mají podobné vnímání světa a stejný cíl. Byl to intenzivní a pozitivní zážitek a už teď se těšíme na pokračování v červnu ve Finsku.

Lukáš Šimon