12. 6. 2018, Zpravodajství

Mezinárodní novocirkusová konference Circus and Its Others II.

27. – 29. srpna 2018 Divadlo DISK / Více než pět desítek účastníků z celého světa vystoupí na mezinárodní novocirkusové konferenci Circus and Its Others II., která se koná od 27. do 29. srpna v rámci Letní Letné v Divadle DISK. Konference, jejímž hlavním pořadatelem je CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus, se soustředí zejména na problematiku „podoby a proměny“ současné (novo)cirkusové praxe. Mezi hlavními řečníky se objeví absolventka National Circus School v Montrealu a bývalá členka souboru Circus Cirkör Marie-Andrée Robitaille ze Stokcholmu,vedoucí uměleckého výzkumu a pedagožka Camilla Damkjaer z Kodaně či artistka Erin Ball s teatroložkou Karen Zaiontz z Kanady, jež se zaměřují na praxi v oboru cirkusu s tělesným hendikepem.

Marie-Andrée Robitaille je absolventkou National Circus School v Montrealu a bývalou členkou souboru Circus Cirkör. V roce 2011 založila na Stockholm University of Arts projekt Gynoïdes, který se věnuje výzkumu role ženy v cirkuse. A o tomto tématu přijíždí promluvit do Prahy. Camilla Damkjaer je vedoucí uměleckého výzkumu a pedagožka na University of Southern Denmark v Kodani. Na konferenci bude mít přednášku „Circus and yoga as each other’s other“, o zastoupení cirkusu v jiné pohybové praxi, kterou je Ashtanga jóga. Dále vystoupí artistka Erin Ball a teatroložka Karen Zaiontz z Kanady, které společně představí výzkum „The Adaptive Body in Contemporary Circus Arts“ (Adaptivní tělo v současném cirkusovém umění), v němž se zaměřují na praxi v oboru cirkusu s tělesným hendikepem.

Po montréalskem vzoru, kdy se první ročník konference odehrál na pozadí festivalu Completèment Cirque v Montréalu, se bude konat i pražská konference v rámci Letní Letné v Divadle DISK. Ve spolupráci s festivalem Letní Letná tak organizátoři připravují showcase českých profesionálních umělců a souborů. Během tří dnů budou mít návštěvníci možnost vidět celá představení Bratrů v tricku, Loser(s) Cirque Company, Víta Neznala & kol., Cink Cink Cirk, Feel the Universe Circus Company, Circo Frico a dalších. Účelem je odprezentovat zahraničním hostům širokou škálu české novocirkusové scény a umožnit navázání dalších mezinárodních kontaktů.

Konference je zcela zdarma, nutná je předchozí registrace. Mohou se jí účastnit, jak profesionálové, tak laici.

Více informací na circusanditsothers.com.