21. 2. 2019, Blog

ABCirk v Brně

V Brně se událo poslední setkání našeho projektu ABCirk. Probíhalo úplně jinak než dvě předchozí části. Jelikož jsme se předtím v Galway učili, jak děti zabavit a učit pomocí her a v Praze se pak věnovali pedagogice, nezbývalo už nic jiného než si to zkusit. Já jsem například vedla hru PRINCEZNA A PŘÍŠERA (to je hra, při které se děti chytají jako při babě, akorát se vždy změní dvojice, která se zrovna honí). Musím říct, že i tady jsem se naučila spoustu nových her, třeba jako popcorn (další hra, při které jsou děti rozdělené do dvou řad a dva musí obíhat okolo a chytat se).

První, co nás čekalo, bylo postavit a připravit celý festival Freš Manéž v prostorách Cirkusu LeGrando, kde jsme pak následujících pět dní bydleli. Stavěli jsme dvě šapita, jedno větší a jedno menší.

Celý festival probíhá tak, že se sjede několik cirkusových škol a každý, kdo je na festivalu se může účastnit workshopů. Škol bylo celkem 7 (Francouzské lyceum, LeGrando, CIRQUEON, Cascabel z Olomouce, škola z německého Stuttgartu, Žongléros z Plzně, Galway Community Circus z Irska). Workshopy byly: závěsná akrobacie, čínská tyč, žonglování, improvizace, rock´n´roll. Já jsem byla na divadelní improvizaci a ta byla skvělá, vedla ji Blue (lektorka z Irska) a celé to kvůli tomu probíhalo v angličtině, což pro někoho může být benefit a pro někoho velké mínus.

Během celého festivalu se odehrála spousta vystoupení, vlastně každá „škola“, co tam byla, vystupovala. Kromě škol na festivalu hrají i profesionální soubory, které pak vedou i workshopy pro účastníky – například soubor od Báji (lektorka z Brna), která pro nás udělala workshop na čínské tyči.
My jako ABCirkaři jsme na některých workshopech pomáhali jako lektoři a jiných se účastnili s ostatními teenagery. Poslední den to bylo strašně smutné. Museli jsme se rozloučit s celým projektem, ve kterém jsme byli zapojeni rok a půl. Nikomu z nás se nechtělo domů.

Já jsem měla štěstí a ABCirk na mě měl velice pozitivní dopad. Od října učím v CIRQUEONu jako plnohodnotný lektor a hrozně mě to baví. Jsem ráda, že mohu zužitkovat to, co jsem se naučila a že můžu sama vidět, že to, že jsem dostala instrukce/informace mi velice pomáhá při mojí každé hodině.

Toni Litváková

 

Více o projektu ABCirk najdete na jeho YouTube kanálu nebo v reportážích o prvních dvou setkáních v Galway a v Praze.