17. 7. 2012, Zpravodajství

Jaký byl workshop social cirkusu v Alicante

Zástupci Cirqueonu a občanského sdružení Žonglér z Plzně se na začátku června zúčastnili workshopů a seminářů na téma Sociální cirkus jako integrační nástroj ve španělském Alicante. Akci pořádalo místní uskupení Donyet Ardit, které aplikuje techniku sociálního cirkusu při práci s mládeží ohroženou sociálním vyloučením.

Program byl zahájen konferencí o prospěšnosti sociálního cirkusu jako integračního nástroje. Konference se účastnili statutární zástupci města Alicante, členové místního komunitního centra a zástupci jednotlivých spolupracujících organizací. Během prvního dne proběhla kromě konference také prezentace zahraničních spolků, jež byli na školení pozváni. Mezinárodní účast byla reprezentována spolky především z České republiky (Žonglér o.s. a Cirqueon), Maďarska a Turecka. Zároveň však byli přítomni i účastníci z Brazílie a Argentiny, žijící v současné době ve Španělsku. První den školení probíhal pod vedením Koldo Vio, pedagog z místní univerzity, který vedl seminář na téma: „standing among tree axis „ – sociální pedagogika, práce s citovým výrazem a umění vzbudit pocit pobavení. V dalších dnech účastníci absolvovali hodiny pedagogiky sociálního cirkusu, etiky a intervence pomocí sociálního cirkusu. Tyto kurzy vedli zkušení odborníci, Antonio Alcántara a Juan López z L´Ateneu Popular 9 Barris v Barceloně. Proběhl také cirkusový průvod v sociálně vyloučené lokalitě severní části Alicante, který vyvrcholil malou cirkusovou olympiádou a žonglérskými workshopy pro děti místních obyvatel.

„Celý workshop byl zaměřen na praxi přes různé hry, které jsme sami hráli až po příklady z praxe – dobré i špatné. Antonio a Juan mají letitou zkušenost s různými projekty sociálního cirkusu od práce s mentálně postiženými až po malé děti z ulice a snažili se maximum získaných dovedností předat. Organizátoři z Alicante pořádali celou dílnu, protože sami chtějí založit  vlastní školu nebo centrum zaměřené na práci s místní komunitou mladých. Bylo hodně zajímavé sledovat jaké impulzy a rady přicházeli od Maďarů, čechů a Turků.“

Týdenní intenzivní kurz je certifikovaným projektem podporovaným v rámci grantu Evropského programu Mládež v akci

 

{vimeo}http://vimeo.com/49751173{/vimeo}