2. 8. 2012, Zpravodajství

Cirk La Putyka se po dvou měsících loučí s projektem ChapiteauX

Tisíce návštěvníků, desítky doprovodných akcí a přes padesát divadelních představení. I tak lze shrnout první ročník projektu ChapiteauX Cirku La Putyka, který skončil 29. července derniérou inscenace La Putyka. V unikátním cirkusovém šapitó sehrál Cirk La Putyka 46 vlastních představení (La Putyka, Up’End’Down, Slapstick Sonata a A cirkus bude?!), z nichž diváci čerpali neopakovatelnou energii a atmosféru. A co všechno se vlastně na Letné událo?

V průběhu dvou měsíců soubor zorganizoval 19 workshopů (závěsná akrobacie, trampolína, parterní akrobacie, kubánská salsa), které vedli samotní členové Cirku La Putyka i zahraniční lektoři. Proběhl den pro dětské domovy, kterého se zúčastnilo cca 150 dětí, které zhlédly divadelní představení, prohlédly si zákulisí šapitó, absolvovaly trénink vybraných disciplín, zazpívaly si a zatančily na opravdovém divadelním jevišti.

Ve velkém cirkusovém stanu se konaly koncerty Blue Effectu, Dana Bárty, Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, Kašpárka v rohlíku a představení souborů VOSTO5, Divadla Drak a Krátkého a úderného divadla. Vedle šapita se představilo také  25 nejen dětských představení (Malé divadélko Praha, Divadlo Kaká, Sacra Circus, Squadra Sua ad.) a několik koncertů menších hudebních produkcí (Lache Manouche, Voilá, AnIby neřekla, Orchestr posledního dne, Carnem).

Vedle toho, že Cirl La Putyka šel do velkého finančního risku a záleželo téměř na každém prodaném lístku, stihli ještě během benefičního večera vybrat 100 tisíc korun pro Motolskou onkologii a sdružení Adrenalin bez Bariér (Barování se Sandrou Novákovou a Filipem Rajmontem). Celkem přišlo na hlavní program „ChapiteauX – Jiného místa ve městě“ 16 500. Celý projekt vznikl z 80 % z vlastních zdrojů, 13 % z veřejných prostředků (Ministerstvo kultury a Magistrát hlavního města Prahy) . Zbývajících 7 % nákladů uhradili partneři Cirku La Putyka.

Projektem ChapiteauX však pro Cirk La Putyka léto nekončí. Ve spolupráci se švédským souborem Cirkus Cirkör, francouzským Cahin Caha a festivalem Letní Letná chystá cirkusově-kabaretní show, která bude uvedena sedmkrát mezi 19. a 26. srpna právě v rámci 9. ročníku festivalu Letní Letná (Mezinárodního Festivalu nového cirkusu a divadla).

Od září 2012 se Cirk La Putyka stěhuje na svou domovskou scénu do holešovické La Fabriky, kde bude v průběhu podzimu nadále uvádět inscenace Up’End’Down a Slapstick Sonata. V prosinci se pak repertoár souboru rozroste o projekt s pracovním názvem Risk.