4. 3. 2019, Zpravodajství

Přednáška na téma cirkusové režie a dva akrobatické workshopy na Fun Fatale

13. – 17. 3. 2019, KD Mlejn / Osmý ročník mezinárodního festivalu současného cirkusu Fun Fatale nabídne vedle celovečerních i kratších sólových inscenací výhradně ženských interpretek také přednášku přední teoretičky nového cirkusu Veroniky Štefanové a dva akrobatické workshopy určené jak profesionálům, tak veřejenosti.

V přednášce na téma Kdo režíruje cirkus? se Veronika Štefanová zaměří na různé novocirkusové projekty, které vznikly v průběhu posledních deseti let v Česku, Evropě nebo Kanadě. Položí si otázky: Co je cirkusová režie a jak se proměňuje v čase? Kdo je reálně autorem novocirkusové inscenace? Je to režisér, choreograf nebo sám artista? Zvláštní pozornost bude věnována českému kontextu, kde se nový cirkus utváří v úzké spolupráci s divadlem a tancem. Po přednášce bude následovat diskuze. Přednáška se uskuteční 14. března v 19:30 v hlavním sále KD Mlejn.

Doprovodný program festivalu zahájí 14. března workshop akrobacie na chinese pole pod vedením španělské performerky Gemmy Palomar. Během dvou dnů věnovaných různým druhům pohybu od šplhání, přes klouzání, až po využití prvků vzdušné akrobacie a tance se naučíte nejen zakádní triky ve vzduchu, ale objevíte také možnosti pohybu na divadelním jevišti mimo chinese pole. Dvoudenní workshop se uskuteční 14. března od 10 do 13 hodin a 17. března od 14 do 17 hodin v KD Mlejn.

Druhý z workshopů bude zaměřen na acro dance a kontorsionistiku. Americká choreografka a akrobatka Julie Bergez v něm předvede zvládnutí základních kontorsionistických technik a cvičení zaměřená na pohybovou improvizaci. Dvoudenní workshop se uskuteční 16. a 17. března v KD Mlejn vždy od 10 do 13 hodin.

Oba workshopy jsou vhodné pro všechny úrovně pokročilosti.

Podrobný program festivalu včetně informací o vstupenkách a registraci na workshopy najedete na funfatale.cz.

 

foto: archiv Gemmy Palomar