17. 9. 2012, Zpravodajství

CIRCUS NEXT má za sebou první kolo výběru projektů

Začátkem září se sešla odborná komise reprezentující evropský projekt Circus Next, který má za cíl vyhledávat nové talenty a podporovat vznik inovativních projektů. V této patnáctičlenné komisi zasedala také ředitelka Cirqueonu Šárka Maršíková.

Grantový projekt Circus Next je velmi specifický, původně francouzská platforma se rozrostla na evropskou úroveň. Laureáti, kterých bude po posledním kole celkem pět, získají od komise nejen finanční pomoc na vznik projektu, ale také plně hrazené residenční pobyty v délce pět týdnů. Během výběru se nehledí na ekonomickou stránku, ale hodnotí se kreativita, inovativnost a připravenost projektu. Umělci by měli mít jasnou představu jakým způsobem k tvorbě přistoupí a jakou cestou se vydají. Celkem se sešlo 126 projektů, které soutěžili o přízeň poroty a rozhodování, které projekty dostanou příležitost prezentovat se před porotou v belgickém Neerpeltu nebylo vůbec snadné. 

A Česká republika se objevila hned ve dvou projektech. První reprezentuje Stephanie N´Duhirahe a švýcarské duo působící v České republice La Compagnie des pieds perchés a druhým počinem je mezinárodní projekt autorské dvojice Riedlbauchová-Škandíková.

„Obě dvě představení jsou zatím víc na papíře a umělci budou teprve zahajovat první laboratoře. Ani jeden z projektů nebyl letos vybrán, ale zároveň oběma je doporučeno koncept rozpracovat a zkusit požádat o podporu v příštím roce. Všechny projekty, které postoupily letos jsou už ve vlastní tvorbě o krůček dál. Cirkus Next není klasickým grantovým systémem, rozhodují zde umělci a teoretici a velká snaha je otvírat cirkusová umění dalším žánrům a najít inovativní cesty v cirkusové tvorbě.Všechny předvybrané porjekty jsou trochu riskem a umělci nás musí přesvědčit, že ví co dělají a kudy jejich výzkumná cesta za představením povede. Je skvělé, dávat takovou možnost mladým umělcům.“ říká Maršíková a dodává:  „Já byla v porotě první rok, když mě oslovili, neváhala jsem ani minutu, po nadšení přišla lehká hrůza a pocit obrovské zodpovědnosti, protože máme možnost umělců opravdu změnit život. Circus Next je evropsky sledovaným projektem, už nyní projekty četlo asi pětatřicet profeionálů (15 členů poroty a 25 členů tzv. reading committee)  tito lidé už vědí, co se chystá a mohou pomoci. A výslední Laureáti pokud projekt dotáhnou mají vcelku jistotu, že se na tři roky nezastaví, lastně všichni promotéři netrpělivě čekají na výsledky.“

V minulosti tato platforma objevila výrazná jména jako je Compagnie IETO, Subliminati Corporation, Race Hors Company atd.  

A toto je dvanáct projektů, které byly vybrány a dostanou šanci se prezentovat přímo před porotou: Oktobre / Cirque Kozh / Opticirque, Nicolas Longuechaud / Clockwork / Sisterscompany / This is not a urinal, Collectif Martine à la plage / Vigilia, Compagnie du chaos / An adventure, La boca abierta company / Animal Religion / Cie Nuua / Zendra / To be confirmed, Iona Kewney / Kosm, La Tournoyante

Je vlastně těžké říct,  jaké reprezentují země, protože například ve švédské skupině Sisterscompany není ani jeden Švéd, ale prezentují se jako švédská company, protože tato země nabízí nejlepší možnou podporu cirkusovému umění ve Skandinávii. Ale v současné době je v předvýběru celkem osm projektů reprezentující Francii, jeden projekt ze Švédska, jeden z Finska,  jeden ze Skotska a poslední ze Španělska. 

Další kolo výběru proběhne 11. – 16. listopadu v Belgickém Neerpeltu.