21. 3. 2019, Blog

Cirkonet 2019

Jako člence budějovického nového cirkusu BudeCirkus mi bylo umožněno stát se součástí víkendové akce „jamtararáááá“ – Cirkonetu a to 15. – 17. března 2019, akce se konala v pražském CIRQUEONu. Událost probíhala od pátečního večera, jehož náplní bylo neformální setkání a možnost návštěvy cirkusového festivalu Fun Fatale. Sobotní den byl zasvěcen blokům týkajícím se seznamování, připomenutí, jaká událost se to vlastně koná a proč. Hlavní vzdělávací bloky byly věnovány novému manifestu o bezpečnosti a možnosti sjednocení bezpečnostních opatření nutných k udržení rychle se rozšiřujícího dobrého jména nového cirkusu. Sobotní večer byl tráven buď společným tréninkem, nebo návštěvou festivalu Fun Fatale. Nedělní náplní byly workshopy na různá témata.

V pátek byl tedy volný program sloužící k adaptaci na společný víkend. Nicméně sobota zahájená velmi chutnou a příjemnou společnou snídaní byl velice slibný start přínosného setkání. Společný blok byl zahájen různými hrátkami na seznámení se a ujasnění si, kdo zastupuje jakou organizaci či sám sebe a s jakým očekáváním na Cirkonet přijíždí.

Následoval blok práce ve skupinkách a sbírání nápadů týkajících se bezpečnosti v cirkuse – a že jich je! Po něm přišla příjemná a bezpečná část dne pro fyzično i psychično všech zúčastněných – oběd 😊. Po nasycení svých chuťových buněk jsme doladili a dali panenskou formu spojení všech důležitých součástí bezpečnosti v cirkuse.

Následovalo ujasnění si stávající a případné budoucí podoby Cirkonetu, co všechno Cirkonet momentálně realizuje a co by realizovat mohl.

Po velmi hutném – pro pohybově žijící živly – náročném bloku přemýšlecím, jsme rozhodili možnosti na nedělní dopoledne, které workshopy jsou „top“ a je o ně zájem ze strany workshop vedoucích i účastníků. Řekli jsme si také, jaké události nás v roce 2019 čekají:

12. – 14. 4. 2019 Světový den cirkusu, Bratislava

1. 5. 2019 Fire Jam, Olomouc

18. 5. 2019 Nuselské dvorky – komunitní festival, Praha

6. – 9. 6. 2019 Freš Manéž – festival mladého cirkusu, Brno

11. – 15. 6. 2019 Žonglobalizace, Plzeň  #STAVBEZTÍŽE

15. 6. 2019 Rynholecký festivalék – Divadla s lidmi se znevýhodněním + cirkus, Rynholec

20. 6. 2019 Heavy mental festival – premiéra social cirkusového projektu, Suchomasty

21. – 23. 6. 2019 Juggling Convention, Olomouc

2.  – 4. 7. 2019 Kačka v hučce, Třeboň

5. – 7. 7. 2019 Cirkus Culture Fest, Mlékojedy

Sobotní večer byla možnost navštívit Kabaret na Fun Fatale, nebo společný trénink v prostorách CIRQUEONu. Po nabrání sil po zábavném večeru a společné snídani následovalo workshopů plné nedělní dopoledne. Témata byla organizování festivalu, diskuze ve skupině nad důležitými náležitostmi příměstských táborů, metodika žonglování s kuželkami, základy závěsné akrobacie, cirkus pro seniory a s lidmi s omezením. Závěrečnou aktivitou byla reflexe pomocí terapeutických karet s tučňáckou tématikou, která byla velmi milým završením Cirkonetu, kdy se každý účastník vydal přemýšlet nad nabytou inspirací od ostatních.

 

Zuzana Urbanová