16. 4. 2019, Zpravodajství

Světová premiéra Barcode Circus Company na Jatkách78

12. 5. 2019, Jatka78 / V květnu se na Jatkách78 odehraje světová premiéra inscenace Sweat & Ink v podání hvězdného obsazení Barcode Circus Company. Jatka78 dvakrát ročně vypisují rezidenční program, jak pro domácí, tak zahraniční soubory. Od dubna zde zkouší právě toto uskupení. Čtyři umělci za sebou mají skutečně hvězdné úspěchy a angažmá v nejznámějších novocirkusových souborech, jako jsou 7 Fingers nebo Cirque Éloize. Režisérem představení je Jean-Pierre Cloutier, který v minulosti spolupracoval se světoznámým režisérem a dramatikem Robertem Lepagem. Světová premiéra se uskuteční 12. května, na 13. a 14. května si soubor připravil dvě reprízy.

Barcode Circus Company je patrně nejzvučnějším novocirkusovým souborem, jaký kdy na Jatkách78 vystupoval. Nad událostí současně převzala záštitu velvyslankyně Kanady v ČR Barbara C. Richardson.
Eric Bates, Alexandra Royer, Tristan Nielsen a Eve Bigel z Barcode Circus Company Sweat & Ink charakterizují jako „krásnou, neuhlazenou, místy bolestivou, však jednoznačně zábavnou novocirkusovou show.” Sweat & Ink je také zkoumáním paměti a vztahů prostřednictvím akrobatické metafory.

Mezi cirkusové disciplíny, na které se můžete těšit, patří např. závěsná či párová a skupinová akrobacie, teeterboard či russian bar. Poslední dvě jmenované disciplíny patří mezi nejnebezpečnější kousky, jaké lze na novocirkusových scénách vidět. Zatímco teeterboard patří ke stálicím moderní novocirkusové scény, tradiční akrobatickou disciplínu russian bar dnes provádí o poznání méně světových souborů.

Více informací najdete zde.