29. 4. 2019, Blog

SOCIAL CIRKUSOVÁ ADVOKACIE VE VALENCII

Na začátku dubna jsme společně s Bárou Kalinovou a Markétou Lázňovskou vyrazily směr Valencie na závěrečný workshop projektu Social Circus Advocacy na téma evaluace social circusových projektů, který se konal v Espai de Circ pod vedením Glorie Guirao (vedoucí Espai) a Rubena NavarraCircolia.

Workshop začal v pondělí trochu teoreticky, abychom se zorientovali v kritériích, která při evaluaci sledujeme a v jakých krocích evaluace probíhá.

V úterý jsme se po ranním opáčku dozvěděli, že další den jdeme do terénu a to rovnou do centra pro mládež, do takového místního „pasťáku“ kde budeme dělat rozhovory s ředitelem a tamějšími vychovateli/dozorci – s tímto centrem v současnosti Espai de Circ rozjíždí projekt Divercircart, kterého se účastní děti z centra a děti z Espai a společně tvoří novocirkusové představení. Po počátečním šoku jsme se tedy spolu s dalšími zaraničními účastníky vrhli na vypracování otázek k rozhovorům, tvorbu dotazníků a scénářů pro focus group.

Ve středu jsme pak vyrazili do centra, kde jsme strávili několik hodin rozhovorů s ředitelem a místním psychologem na téma projektu Divercircart, jak to v centru chodí a s čím se tak nějak potýkají. Odpoledne jsme se pak vrátili do Espai, kde jsme se stali součástí jedné tréninkové hodiny Divercircartu i s dětmi z centra a pokračovali jsme s rozhovory tentokrát s vychovateli.

Čtvrtek byl věnovaný evaluaci sesbíraných dat z rozhovorů, kde se řečníci snažili vysvětlit, co z oněch dat je důležité pro evaluaci projektu a proč.

V pátek jsme dopoledne pracovali na závěru evaluačního procesu – tzv. final report a post-testech a to především z obsahové stránky, co by v takových výstupech nemělo chybět. Odpoledne jsme si pak zhodnotili celý týden a po náročném programu si před cestou domů zašli na zaslouženou paellu.

Evaluaci zdar!

Tereza Vohralíková