17. 5. 2019, Reportáže

DVA ROKY SOCIAL CIRKUSOVÉ ADVOKACIE

Na začátku května jsme se spolu s koordinátorkami Elenou ze slovenského Cirkuskusu, Veronikou z maďarské Hungarian Juggling Association a Glorií ze španělské Associacio Valenciana de Circ sešly ve Valencii, abychom zrekapitulovaly právě končící dvouletý projekt Social Circus Advocacy (ADVO).
ADVO vznikl jako reakce na to, že v Evropě se koná spousta školení a workshopů pro cirkusové lektory, ale nikdo nemyslí na to, že k tomu, aby se social cirkusové projekty děly dál a ideálně i lépe, je potřeba vzdělávat cirkusové koordinátory. Málokdy jsou ti, co v cirkusech sedí u počítačů původní profesí produkční, účetní, marketéři nebo odborníci na IT a tyto znalosti a zkušenosti jim pak v praxi chybí. Spolu s vyjmenovanými organizacemi jsme proto připravili sérii workshopů pro „cirkusové kalkulačky“ a máme radost z toho, co jsme se všechno naučili.

První setkání hostili maďarští kolegové v Budapešti v březnu 2018 a zaměřovalo se na spolupráci cirkusů se soukromými subjekty a veřejnou zprávou. Potkali jsme se se zástupci radnice městského obvodu, kde Hungarian Juggling Association a jejich centrum InSpiral sídlí, organizátory velkých akcí ve veřejném prostoru i odbornicí na spolupráci neziskového a komerčního sektoru. Pro všechny účastníky byla setkání inspirující a přinesla nové nápady na realizaci nových projektů „doma“.

Podruhé jsme se sešli v říjnu 2018 v Bratislavě, kde jsme se pod vedením Marcela Klimka a Silvestra Bucka věnovali možnostem využití Facebooku v propagaci našich projektů, základním grafickým softwarům a gamification – využití her v čemkoli.

Třetí workshop vedla během únorového festivalu Cirkopolis 2019 Jana Ada Kubíčková u nás v CIRQUEONu a seznámila nás se světem datové analytiky a možnostmi zpracování dat přes grafy a další vizualizace, animace a videa. Doplnila naše znalosti Excelu a vysvětlila nám, jaké typy dat má v cirkuse smysl sbírat a co s nimi pak udělat, aby se o výsledcích našich social cirkusových projektů dozvědělo co nejvíc lidí.

Poslední setkání bylo v režii Associacio Valenciana de Circ. Na začátku dubnu 2019 skupině koordinátorů Gloria Guirao a Ruben Atienza přednášeli o hodnocení projektů a na praktickou část semináře je vzali do místního střediska pro rizikovou mládež, kde Ruben už šestým rokem vede pravidelné cirkusové lekce pro teenagery.

Během rekapitulace jsme se všechny shodly, že nám ADVO pomohl upevnit koordinační týmy organizací, nebo dokonce přivést nové kolegy, kteří se po účasti na jednom z workshopů výrazněji zapojili do běhu svých cirkusů. Všechna témata byla pro účastníky zajímavá a nové poznatky už průběžně aplikují při běžících social cirkusových projektech a plánují nové.

Zvládli jsme překonat rozdíly ve fungování jednotlivých organizací i specifika různých evropských přízvuků v angličtině a děkujeme programu Erasmus+, že nám svoji podporou vše řečené umožnil.
A protože učit se musíme dál, přemýšlíme už o novém projektu, kde bychom chtěli koordinátory vzdělávat třeba v práci s dobrovolníky, péči o tým, fungování cirkusových sítí nebo strategickém plánování.

Barbora Adolfová