3. 6. 2019, Recenze

Cirk-UFF: Bratři v tricku slavili ve fraku

V trutnovském divadle UFFO se v závěru dne dětí, v rámci 9. ročníku festivalu nového cirkusu CirkUFF, konal galavečer radosti pod názvem Sezóna X. Žongléři Adam Jarchovský a Václav Jelínek sdíleli se stovkami diváků své nadšení z deseti let úspěšné spolupráce. Dnes stálice české scény, autoři svérázného humoru s žonglérským důvtipem, jsou stejně jako například Cirk La Putyka s podkrkonošským festivalem neodmyslitelně spjati od jeho počátků. Bratři v tricku zde uvedli své první pouliční představení Malíři, v premiéře pak Prasečí cirkus a poprvé i kultovní Běžkařkou odyseu, odehráli zde poetickou Plovárnu, černou grotesku Funus i atraktivní mysliveckou romanci Lov. Mistři situační komiky s příjemným nadhledem a lehkostí během jedné hodiny připomněli svůj repertoár od roku 2009 do současnosti.

Jakmile padla tma v sále zaplněném do posledního místa včetně schodů, rozhostilo se ticho. Vzápětí vstoupili dva muži ve fraku s lahvemi šampusu, usedli do kožené sedačky a špunty vyletěly do vzduchu. Jarchovský s Jelínkem však neseděli dlouho. V podstatě to bylo poprvé a naposledy, jakoby sedačka byla jejich pomyslnou startovní čárou orientačního běhu večerem s šesti stanovišti na trati. Tento gauč, umístěný v levém rohu forbíny, se postupně stal místem pro přípitek s dobrovolníky, kteří v ukázkách z představení zastupovali původní umělce. Buď jen statovali, či se dle míry vlastního uvážení nechali strhnout zadáním performerů a atmosférou v sále. Ostatně, vřelý kontakt s publikem je pro „Bratry“ charakteristický. Nejenže mezi lidmi například proběhli odshora až dolů na scénu pro zesílení svého slavnostního entrée, neodpustili si ani plaveckou scénu z inscenace Plovárna, kdy se nechali v retro plavkách unášet na pomyslných vlnách hledištěm.

A samozřejmě vedle slov, změn kostýmů, gagů a interakce, došlo i na žonglování. Začali zcela klasickým výstupem se třemi kužely a kloboukem. Při vzpomínce na Malíře došlo i na historku o hledání optimálních štětek k házení a následně názornou ukázku. Z Běžkařské odysey vybrali etudu s hůlkami, z Prasečího cirkusu nechyběla roztomilá scéna s létajícími prasátky. Bratři v tricku s nadhledem sobě vlastním potvrzovali, že je prostě baví nápady pro netradiční manipulaci s předměty.

Vyvrcholením večera byla výseč z posledního představení Lov. Svou pozornost opět zaměřili do publika s tím, že potřebují nahradit kolegyni, a tak hledali laň. Žádná se jim nepozdávala, dokud neoslovili drobnou slečnu z třetí řady. Po celý večer nastavený a již zažitý princip nahrazování umělců laiky zafungoval skvěle. Pro valnou většinu diváků totiž přišel okouzlující moment překvapení, kdy až po chvíli odhalili, že vybranou divačkou je ona chybějící kolegyně. S Karolínou Křížkovou coby pasoucí se laní se Bratři v tricku proměnili nejen v myslivce na honu, ale zejména v přesvědčivé partnery pro akrobacii.

Retrospektivní show Bratrů v tricku pro nejširší divácké spektrum vnesla na festival punc slavnosti, určitý druh jedinečnosti z neopakovatelnosti díky natěšené a srdečné atmosféře festivalu CirkUFF. Trutnovská oslava deseti let uměleckého partnerství Adama Jarchovského a Václava Jelínka byla zábavnou tečkou předposledního festivalového dne. A navíc je příslibem jejich velkolepé oslavy, která se uskuteční v Praze na podzim.

Hana Strejčková

 

foto: Miloš Šálek