4. 9. 2019, Blog

Nové CTF v Tampere

Letos v červnu jsme byli s Adamem Horou vysláni CIRQUEONem na první blok již pátého programu Circus TransFormation (CTF). Jde o mezinárodní školení určené budoucím lektorům. Celý program je rozdělen do čtyř bloků a každý z nich se odehraje v jiné zemi. Za námi je první z nich, který hostil finský Sorin Sirkus v Tampere. Do Finska se nás sjelo celkem dvacet účastníků z deseti různých zemí světa, abychom se společně učili a získávali cirkusové zkušenosti. Úvodní blok se věnoval sociálnímu kontextu nového cirkusu a po dobu týdne jsme tuhle oblast společně probírali pod vedením Kamilly Nisso a Simona Ilewellyn, našich finských lektorů.

Už na letišti v Helsinkách, při čekání na náš noční let, jsme se setkali s Gabi a Placid z Guadeloupu a s Mairéad a Naomhanem z Irska, kteří se také účastní projektu. Ráno jsme se u snídaně potkali i se všemi ostatními a došlo k prvnímu seznamování. Od snídaně jsme se odebrali do Sorin Sirkusu, kde začal program.

První den byl pochopitelně zaplněn seznamováním. Seznamováním nejen se jmény a oblíbeným druhem zmrzliny každého z nás, ale také s tím, jak bude vlastně celý týden probíhat a na co se budeme zaměřovat. Hráli jsme spoustu her na jména a v druhé polovině dne každá dvojice krátce prezentovala svou domovskou organizaci, která je na CTF posílá. Po skončení programu bylo na každém z nás, aby si vymyslel, co bude dělat v průběhu večera, tedy pokud nebyla naplánovaná žádná společná zábava. Většinou jsme zůstali tělocvičně na společný trénink, kdy si každý trénoval své, nebo se od ostatních učil nové triky.

Druhý den jsme se bavili o cílových skupinách social cirkusu – pro jaké skupiny lidí může být social cirkus určený, co ony skupiny potřebují a tak dále. Zhlédli jsme film Pa-ra-da, popisující příběh klauna Milouda, který se snaží pomocí cirkusu pomoct dětem žijícím na ulici v Bukurešti.  Po zhlédnutí jsme film řádně prodiskutovali. Obecně bylo skvělé, že jsme často diskutovali a učili se od sebe navzájem. Každý má jiné zkušenosti z různých projektů nebo workshopů, ale všichni byli ochotní podělit se o ně a poučit ostatní.

Každý z nás si také s sebou přivezl spoustu různých cirkusových her, které jsme společně hráli a navzájem se je učili. Hry jsme hráli každé ráno na začátku dne a také v průběhu, kdy bylo třeba dát mozku trochu odpočinout a tělo trochu rozhýbat. Přesně z toho důvodu nám ve středu večer po tom, co jsme se celý den věnovali inkluzi z hlediska social cirkusu, zařídili Kami se Simonem workshop moderních afrických tanců. Vůbec jsme nečekali, že něco takového v průběhu týdne přijde, ale byla to příjemná změna a zpestření dne. Ale to nebylo všechno. Večer jsme totiž ještě okusili vyhlášenou finskou saunu a to rovnou v budově Sorin Sirkusu.

Ve čtvrtek byla na programu struktura cirkusových organizací. Každá dvojice měla za úkol nakreslit a popsat umístění a pracovníky jejich cirkusové organizace. Obecně jsme dost kreslili a brainstormovali na velké papíry, které jsme průběžně lepili na zadní zeď tělocvičny. Poslední den tam vedle sebe visel papír s tím, co je to social cirkus, jaké může mít efekty, stručné mapy měst, ze kterých pocházíme a spoustu dalších. I tento večer jsme navštívili saunu, ale tentokrát již ne soukromou cirkusovou, ale veřejnou saunu u jezera.

Pak přišel poslední den. Závěrečné téma bylo partnerství v social cirkusových projektech. Co bychom od partnerů měli chtít vědět, co napsat do smlouvy atd. Také ještě proběhlo celkové zhodnocení týdne. Pět dní je sice dost krátká doba, ale i přes to se nám podařilo se hodně skamarádit, a tak jsme se večer po skončení „vyučování“ dost dlouho loučili.

Byl to pro nás skvělý zážitek. Máme teď spoustu nových kamarádů po celé Evropě a chceme moc poděkovat CIRQUEONu, že nám umožnil se tohoto programu zúčastnit. Příští CTFko nás čeká v říjnu, tentokrát se vydáme do Bruselu. Už se nemůžeme dočkat, až zase všechny uvidíme a co nového se naučíme!

Franta Kloda a Adam Hora / #cirqueonteens

Projekt CTF je podpořen programem Erasmus+, děkujeme.