5. 9. 2019, Blog

FREŠ MANÉÉÉŽ 2019

Letos už pošesté se v prostorách brněnského Cirkusu LeGrando uskutečnil festival mladého cirkusu Freš Manéž. Jedná se o sjezd cirkusových škol ze širokého okolí. Tento rok se v Brně setkalo 7 cirkusových škol z Bratislavy, Olomouce, Prahy, Stuttgartu, Brna a z Plzně.

Festival trval od 6. do 9. června. Byly to čtyři dny s nabitým programem. Během těchto dnů jsme měli možnost vyzkoušet si spoustu cirkusových workshopů, vylepšit svoje dovednosti, podívat se na cirkusová představení a předvést svá vlastní.

Přes den jsme se většinou věnovali workshopům od tradičního žonglování přes muzikálový tanec po scénické divadlo. Mě osobně nejvíce oslovil workshop funambulismu. Pro mě doposud neznámá cirkusová disciplína, při které se s tyčí v rukou snažíte chodit po provaze či po slackline. Nadšenců se našlo více a tak se zahrada LeGranda zaplnila provazochodci. Bylo to krásné.

Během festivalu jsme měli možnost vidět profesionální cirkusová představení jako například Pokoj od COLLECTIVE MOMENTUM, což byl úžasný zážitek.

Sami jsme pak vystoupili s našimi domácími cirkusy a převedli, co umíme, ostatním. Hrozně ráda sleduji představení ostatních cirkusových škol. Baví mě ta různorodost. Každá cirkusová škola z jiného města je něčím jedinečná. Je hrozně zajímavé vidět, jak lidi v mém věku z jiných míst přicházejí s odlišnými nápady.

Poslední den jsme pak měli možnost slepit všechny naše nápady dohromady a vystoupit s čímkoli a v jakékoli sestavě na závěrečné show Renegát. Večer po Renegátu je zakončen večírkem. Další den je už od rána naplněn smutnou atmosférou odjezdu a loučení, ale všichni odjíždí natěšení na příští rok.

Berta Macháčková / #cirqueonteens

Více o festivalu na fresmanez.luzanky.cz.