17. 9. 2019, Zpravodajství

Podzimní premiéry (nejen) našich rezidentů

V průběhu září a října nás čeká několik novocirkusových premiér, zpravidla v podání mladých umělců, z nichž většina svá představení připravila i díky podpoře CIRQUEONu.

 

Michaela Stará: Parazit

29. 9. 2019, 20:00, Palác Akropolis

Tanečně-divadelní představení umělkyně Michaely Staré zkoumá hranice mezi tanečními styly Vogue a Tutting s vizuálem inspirovaným sci-fi filmy. Tyto taneční formy si tématicky pohrávají s kontrastem mezi ženskostí a vnitřním zvířetem, které je pořád v každé z nás. Představení vzniklo za podpory CIRQUEONu.

námět a hraje: Michaela Stará

režie: Ondřej Holba

 

Cirk La Putyka: Don´t Quijote

1. 10. 2019, 19:30, Jatka78

Druhá premiéra nás zavede na holešovická Jatka78, kde 1. října představí svou novinku Cirk La Putyka. V duetu Don´t Quijote se setkají dvě výrazné osobnosti souboru, Jiří Kohout a Rostislav Novák mladší. Navážou jím na spolupráci s režijním tandemem SKUTR, který stál u zrodu La Putyky.

námět, režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský)

účinkují: Rostislav Novák mladší, Jiří Kohout, Jan Středa

 

Lucie Ferenzová: Můj hood

4. 10. 2019, 20:00, Desfourský palác

Dvě individuality, performerky vycházející z indického klasického tance kathak a nového cirkusu, poprvé představí na festivalu 4+4 dny v pohybu performance Můj Hood. „Je o integraci, která je mnohdy znásilněním, o daru, co není zadarmo, a o takovém tom hezkém pocitu, když Čech tyká ve večerce Vietnamcovi.“ Volně se inscenace inspiruje knihou Světlé dny Zsuzsy Bánkové. Anežka a Eva jsou našimi rezidentkami.

hrají: Anežka Hessová, Eva Stará

režie: Lucie Ferenzová

 

Lukas Blaha: Lavabo

17. 10. 2019, 19:00, Kasárna Karlín

LAVABO je pohybová inscenace s prvky nového cirkusu, která vznikla spoluprací umělců Lukase Blahy, Jany Stárkové a Ondřeje Menouška. Site specific inscenace je fyzickou i duševní očistou nás samotných, situovanou do prostor bazénu karlínských Kasáren. Tvůrci se táží: kde končí lidské tělo a začíná mysl? Lukas Blaha patří k dlouhodobým rezidentům CIRQUEONu a jsme koproducenti jeho představení.

tvůrčí tým: Jana Stárková, Lukas Blaha, Ondra Menoušek

 

Ondřej Holba: And Who Is Useless Now?

24. 10. 2019, 20:00, Palác Akropolis

And Who Is Useless Now? je autorské divadelní představení o člověku, čtyřech robotech, jedné lehce elitářské umělé inteligenci a předávání zodpovědnosti technologiím. Kolik svobody a lidskosti jsme připraveni obětovat pro své pohodlí? Inscenace je inspirována myšlenkami Alana Turinga, který položil základy moderní informatiky, a Marvina Minsky, průkopníka oboru strojového myšlení. Oba dva věřili, že lidská mysl je jen velmi složitý stroj. CIRQUEON je koproducentem představení.

námět, režie: Ondřej Holba

účinkuje: Florent Golfier