DVA ROKY S EDUCIRCATION #CIRCE

Partnerství Educircation začalo už v roce 2010, kdy se několik cirkusových center napříč Evropou shodlo, že potřebuje svoje lektory vyškolit v metodice výuky cirkusových disciplín.

Na CIRQUEON v prvním kole Educircation vyšla organizace social cirkusového workshopu, který jsme uspořádali v listopadu 2011 v Psychiatrické nemocnici Bohnice ve spolupráci s Ledovcem, o.p.s. My i naši zahraniční partneři jsme byli s týdnem v Bohnicích velmi spokojeni a domluvili se, že další běh Educircation se bude zaměřovat na social cirkus. Nakonec to nebyl jeden běh ale dva, takže jsme v Praze v lednu 2014 hostili další týden v Bohnicích a v září 2015 pak byli na týdenní návštěvě v Jedličkově ústavu a školách.

V CIRCE jsme se znovu vrátili k metodologii cirkusových disciplín a vysílali svoje lektory na zkušenou do Maďarska k Hungarian Juggling Association, do Německa do Cabuwazi, do Belgie do Cirkus in Beweging, do Anglie k Invisible Circus, do Řecka ke Kids in Action a do Španělska k Associacio Valenciana de Circ.

Glynis Hull-Rochelle a Jan Šprynar se v Budapešti učili učit akrobacii. Adéla Kratochvílová a Glynis Hull-Rochelle v Berlíně balancovaly na všem možném. Matylda Habartová a Valerie Hetzendorfová se v Soluni ponořily do klaunských her. Helena Poláková a Marc Verhille se ve Valencii zabývali propojením žonglování a rytmu. Marc Verhille se Stéphanie N´Duhirahe se v Bristolu potkali s Albinem Warettem. Vilma Vojtíšková a Antonie Litváková se v Leuvenu zhlédly v parkouru. Na pozorování ještě vyjeli Helena Škovierová do berlínského Cabuwazi a Barbora Adolfová do vlámského Cirkus in Beweging.

Naším příspěvkem do CIRCE bylo intenzivní týdenní soustředění pod vedením Craiga Quata z Quat Props a našich hlavních lektorů Adama Jarchovského a Katky Klusákové zaměřené na principy adaptivních žonglovacích hraček. Během workshopu si účastníci mohli vyzkoušet práci s dětmi s tělesným postižením z Jedličkova ústavu a škol, pro které následně vyráběli zbrusu nové pomůcky upravené jejich specifickým potřebám. Krásnou fotoreportáž od Barbory Žentelové najdete u nás na webu, video od Martina Petráska zde.

Děkujeme všem partnerům za krásné dva roky a těšíme se na další spolupráci.

Barbora Adolfová

 

Projekty Educircation jsou financovány programem Erasmus+. Děkujeme.