20. 11. 2012, Zpravodajství

První uvedení mezinárodního projektu La Putyky „Risk“ se blíží

Rozvíjející se mezinárodní spolupráce se špičkovými soubory rozšiřuje možnosti prezentace Cirku La Putyka v zahraniční konkurenci, na prestižních festivalech a v divadlech, kde ještě české soubory nevystupovaly. První uvedení nového projektu bude v domovské scéně La Putyky  v La Fabrice  6. prosince 2012 a čekají nás celkem 4 reprízy. 

Žít znamená riskovat – rozhodně pro principála La Putyky Rosťu Nováka, který se ptá:

Může existovat závislost na risku? Kdo z vás risk v životě záměrně vyhledává a kdo se s riskantním momentem setkal náhodně? Kdo z něho má strach?  Co se stane s člověkem, když dojde na určitou hranu? Udrží se na ní a pokračuje dál s novou zkušeností? Pokud z té hrany spadne, začíná život od začátku? Je možné i v tuto chvíli najít svobodu, pocity štěstí a euforie, dokázat se smát a žít na sto procent? ANO – je to možné!!!!
Představení RISK je esencí fantazie a svobody pohybu v omezení, plné kontrastů, barev a emocí.

Představení RISK vzniklo v rámci projektu LACRIMAE – dlouhodobé unikátní spolupráce špičkových zahraničních souborů. Projekt byl realizován ve třech regionech, které korespondují s myšlenkou trojúhelníku – Švédsko (Cirkus Cirkör), Česká republika (Cirk La Putyka) a Francie (Cahin Caha).

Triptych představení bude obsahovat určité společné aspekty a postupy, ačkoliv každé představení má své vlastní téma. Jednotlivá představení triptychu se budou střídavě konat na obou místech festivalu. Ukázka společné práce těchto souborů byla k vidění na festivalu Letní Letná během srpna 2012, přičemž každé představení bylo vyprodané a oceňované nejen diváky ale i uměleckou kritikou.

Cílem projektu je i hledání nových cirkusových disciplín a možností využití nových materiálů a scénograficky-technických postupů. Využíváme loutkové divadlo ve vztahu k akrobacii a modernímu tanci, živou hudbu na scéně, neokázalé prosté materiály, propojení tance s tělesným handicapem. To je přístup, který si vyžaduje mnohem náročnější období zkoušení a příprav.

Rozvíjející se mezinárodní spolupráce se špičkovými soubory rozšiřuje možnosti prezentace Cirku La Putyka v zahraniční konkurenci, na prestižních festivalech a v divadlech, kde ještě české soubory nevystupovaly. Účast v tomto prestižním projektu je dalším uměleckým vrcholem v dosavadní činnosti našeho souboru.

Hrají:Petr Valchář, Jiří Kohout, Zuzana Havrlantová, Kajsa Bohlin, Marc Brillant, Mikko Karhu, Petter Wadsten, Jan Balcar, Andrej Rády, Jan KLetenský
Režie, koncept:Rosťa Novák a spol.
Hudba:Jan Balcar, Andrej Rády a Jan Kleténský
Scenografie:Rosťa Novák, Miloslav Vácha a Hynek Dřízhal
Kostýmy, Make-up:Kristina Záveská
Výtvarná spolupráce:Lukáš „Musa“ Musil
Hair stylist:Lenka Habártová, Jan Balcařík
Zvukový design:Jan Středa, Robert Matoušek
Světelný design:Jan Mlčoch, Ondřej Kyncl
Choreografie:Thomas Steyaert
Kamera:Jakub Jelen
Technika:Miloslav Vácha, Marek Rippl
Produkce:Cirk La Putyka