25. 11. 2019, Blog

ABCIRK 2.0

Když jsme v létě 2018 končili první kolo ABCirku, našeho česko-irského projektu pro mladé lektory, věděli jsme, že se nám první pokus o mezinárodní dlouhodobý vzdělávací program pro teens povedl. Nadšeni jsme byli nejen my, lektoři, ale i samotní účastníci. Kolegové z Čech, Slovenska a dalších zemí se začali ptát, kdy bude další kolo a jestli by se jejich mladí cirkusáci mohli taky zapojit. Přibrali jsme proto na palubu náš oblíbený vlámský Cirkus in Beweging a začali jsme zkoušet získat finance pro další partu cirkusových nadějí. Podali jsme projekt strategického partnerství v kapitole „Mládež“ v programu Erasmus+ a dvakrát dostali zprávu, že projekt je sice dobré kvality, ale česká národní agentura nemá rozpočet tak velký, aby podpořila všechny kvalitní projekty. Když nám proto v červenci 2019 na třetí pokus přišla pozitivní odpověď, skákali jsme radostí, protože to znamenalo, že na podzim můžeme s novým ABCirkem začít.

První setkání lektorů a koordinátorů proběhlo na začátku listopadu v belgickém Leuvenu. Schůzi jsme vedli já a Adam, a protože jsme chtěli, aby všechno proběhlo hladce a efektivně, několikrát jsme se sešli a vše do detailu naplánovali. Později se samozřejmě ukázalo, že všechno naplánovat nejde, ale měli jsme čisté svědomí, že jsme do toho dali maximum.

Odlétali jsme ve středu před sedmou ráno z pražského letiště za doprovodu Jovana a Datla, kteří reprezentují brněnský Cirkus LeGrando. Ve čtyřech jsme se vzájemně zvládli ohlídat, neusnout a nastoupit do letadla do Bruselu, do vlaku do Leuvenu, do přinádražní kavárny na první kafe, pro kola a nakonec i dojet do Cirkusu in Beweging. Tam na nás už čekali místní lektoři Rika a Stef a my s Adamem a naším perfektním plánem narazili na to, že nemáme k dispozici prostor, kde budeme mít klid a volné zdi na velké papíry na poznámky. Zatímco jsme rychle předělávali program, dorazily Amélie a Isabela z Galway Community Circus a umlčely naše stěžování si na brzké vstávání tím, že ony jsou na nohou už od dvou ráno.

Po krátkém představení cirkusových škol a rekapitulaci prvního ABCirku pro nové členy týmu jsme se pustili do debat o profilech účastníků, vysněném dopadu, který na ně účast v ABCirku bude mít a modelech lektorských kompetencí. Nálada byla veselá i přes sdílený spánkový deficit a my měli radost, že jsme všichni na stejné vlně a těšíme se, jak si my a hlavně naši teens nový ABCirk užijí. U večeře v Hal 5 (místní komunitní centrum, kde má Cirkus in Beweging obrovskou parkourovou halu), jsme si pak stihli říct novinky z Prahy, Brna, Leuvenu i Galway a potkali se s cirkusovými kamarády z Bruselu, co se na nás přijeli podívat.

Ve čtvrtek dopoledne jsme se věnovali skladbě jednotlivých týdnů školení – celkem budou čtyři, v každé partnerské škole jeden – a detailnímu plánování prvního týdne v březnu 2020 v Galway. Odpoledne jsme pak doladili logistické a administrativní náležitosti, domluvili se, kdo si co vezme během březnového týdne na starost a začali tipovat, kdo z našich teens by se mohl do ABCirku přihlásit. Výzva pro naše nadšence z CIRQUEONu je otevřená do 30. listopadu a všem doporučuju, aby se přihlásili, bude to paráda!

Barbora Adolfová

 

Projekt ABCirk je podpořen programem Erasmus+. Děkujeme!