13. 12. 2019, Aktuality Cirqueonu

CIRQUEON oslaví 10. narozeniny na plese a festivalu Cirkopolis!

V únoru příštího roku si připomeneme deset let od založení CIRQUEONu. Za dobu svojí existence jsme vybudovali největší cirkusové youth centrum v České republice, rozvinuli obor social cirkusu, který využívá techniky nového cirkusu pro rozvoj osobnosti účastníků po všech stránkách a zlepšuje jejich sociální dovednosti, založili jsme mezinárodní festival nového cirkusu Cirkopolis a podporujeme nově vznikající novocirkusové projekty. Stali jsme se etablovanou platformou s evropským renomé. Kulaté narozeniny oslavíme v sobotu 1. února na veřejném Plese CIRQUEONu v holešovické La Fabrice a v termínu od 9. do 15. února na 7. ročníku festivalu Cirkopolis.

V neděli 2. 2. 2020 to bude přesně deset let, kdy se poprvé otevřely brány CIRQUEONu v pražských Nuslích. S myšlenkou založit projekt na podporu nového cirkusu přišla Šárka Maršíková, která vede centrum od samého začátku. „Od prvních momentů, kdy jsme o projektu začali přemýšlet a formulovat ho, jsem nepochybovala, že máme šanci na úspěch. V pražských Nuslích jsme vybudovali jedinečné youth cirkusové centrum, naše kurzy dnes navštěvuje asi 400 dětí a teens, kteří se pravidelně věnují tréninku a tvorbě. Máme asi stovku rodičů na čekačce, jejichž děti se k nám momentálně nevejdou, což nás strašně mrzí. Z toho důvodu je naší největší budoucí výzvou vedle cirkusových projektů snaha získat nové prostory pro CIRQUEON, protože budova v Nuslích už je nám malá,” prozradila Šárka Maršíková.  Od samého zrodu se CIRQUEON profiluje i jako významná organizace poskytující zázemí a prostor pro profesionální umělce. „Ročně podpoříme vznik dvacítky inscenací díky našemu rezidenčnímu programu, pořádáme mezinárodní festival nového cirkusu Cirkopolis a oblíbený festival Nuselské Dvorky,” doplnila Maršíková.

CIRQUEON je také průkopnickým centrem v oblasti social-cirkusových aktivit, založil česko-slovenskou síť pro rozvoj social cirkusu Cirkonet a podílí se na mnoha velkých mezinárodních projektech. „Kromě dlouhodobé práce s dětmi a teens se CIRQUEON věnuje hlavně vzdělávání lektorů a cirkusové advokacii, tedy tomu, aby cirkus představila co nejširší odborné i laické veřejnosti jako skvělý nástroj práce s lidmi. Naším hlavním social cirkusovým projektem je Cirkus Naslepo pro studenty se zrakovým postižením, ale spolupracujeme třeba i s Jedličkovým ústavem a školami, Psychiatrickou Nemocnicí Bohnice nebo nízkoprahovými kluby. Letos jsme spolu s partnery z dalších čtyř zemí rozjeli projekt Circus++, ve kterém společně připravujeme curriculum bakalářského studia youth a social cirkusových lektorů. Věříme, že se tento obor bude jednou vyučovat i na univerzitách v České republice,” říká projektová manažerka youth a social cirkusu Barbora Adolfová.

Oslavy výročí se ponesou v duchu tance a novocirkusového festivalu. „Oslavu deseti let CIRQUEONu jsme chtěli pojmout trochu jinak, netradičně, s grácií, ale v legraci. V Nuslích pořád všichni sedíme v kanceláři, nebo pobíháme v „montérkách“, cirkusáci trénují v teplácích, proto chceme být pro jeden večer všichni krásní. Vedle jazzbandu nám zahraje na oslavách Pohřebka, takže rozhodně nečekejte oficiální akci jako Ples v opeře,” říká Šárka Maršíková.

Ples CIRQUEONu

První únorovou sobotu od 19:00 se v holešovické La Fabrice uskuteční Ples CIRQUEONu. Tanečně zábavný večer doprovodí swingové skladby z dvacátých až šedesátých let HarmCore Jazz Bandu, vystřídá ho divoká balkánská hudba v podání Pohřební kapely, popůlnoční hudbu obstará funky DJ Wokurka. Celým večerem provede herec Justin Svoboda. Vstupenky na neopakovatelný plesový večer jsou v prodeji v síti GoOut. „Do programu připravujeme nějaká překvapení a legrácky. Neuvidíte ale cirkusáky ukazovat svoje čísla, to je totiž práce a my chceme, aby se tento večer mohli všichni bavit, vzít si krásné šaty a zatančit si,“ říká Šárka Maršíková.

Festival Cirkopolis

Festival se dlouhodobě zaměřujeme na aktuální trendy autorské novocirkusové tvorby. Na scéně Paláce Akropolis, Divadla Ponec a Kasáren Karlín uvede od 9. do 15. února sedmý ročník, na kterém představí celkem pět zahraničních projektů. „Akcentujeme představení, která mají přesah do jiných uměleckých žánrů a druhů. Řekněme jednoduše, že jsou odvážnější. Ve výběru klademe důraz i na různé cirkusové techniky. Co projekt, to jiná estetika a unikátní přístup k cirkusové technice,” říká Šárka Maršíková. Vstupenky na představení festivalu Cirkopolis budou opět k zakoupení v síti GoOut a na pokladně Paláce Akropolis a Divadla Ponec.