17. 12. 2019, Blog

OBJEVOVÁNÍ BRUSELSKÉHO CIRKUSU

Letos v říjnu jsme se s Frantou Klodou vydali na druhý modul projektu Circus TransFormation (CTF), který se tentokrát odehrával v Belgii v École de Cirque de Bruxelles. CTF je mezinárodní projekt vzdělávající pedagogy v oblasti social cirkusu a youth cirkusu. My jsme součástí již pátého ročníku. Celý projekt je rozdělen do 4 modulů, z čehož každý se odehrává v jiné zemi. Nejprve jsme byli ve Finsku (Frantovu reportáž najdete tady), tahle reportáž je z Bruselu, čeká nás Lucembursko a nakonec bude CTF Modul 4 probíhat u nás v CIRQUEONu pod vedením Katky Klusákové a Adama Jarchovského. Toho, až budeme účastníky CTF hostit u nás, se nemůžeme dočkat!

A co jsme v Bruselu dělali?

Ani jeden z nás v Bruselu doteď nebyl, takže jsme si k pětidennímu projektu přidali ještě den a půl navíc, abychom belgické hlavní město poznali. Kromě procházky městem jsme se podívali třeba do Atomia. V neděli večer jsme se seznámili s Lenou z Německa a Dorotheou z Rakouska, které se k nám do projektu přidaly a znovu jsme se šťastně setkali i se všemi, které jsme poznali ve Finsku.

Ale teď už k samotnému projektu.

První den, tedy pondělí, začal prohlídkou školy. Nachází se v nádherných prostorách bývalé hlavní belgické pošty, takže má v těsné blízkosti i několik obrovských hal. Cirkus má jedno podlaží, ve kterém jsou tři haly a kanceláře a sklep, ve kterém jsou další tělocvičny, místo na materiál a vlastní cirkusový bufet!

Po opětovném seznámení a zahrání si pár her přišel čas i na vážnější témata. Přišel za námi Shadi, zakladatel Palestinské cirkusové školy. Mluvil o tom, jak je důležité posilovat sebevědomí lidí v Palestině a jak zapojit mladé lidi do něčeho opravdu smysluplného. Večer jsme se pak seznámili se studenty, kteří se v belgickém cirkusu učí cirkusovou pedagogiku, zahráli si s nimi několik her a pak společně vyrazili do města.

Druhý den jsme se už začali učit naplno. Celý týden nás učila hlavně Isabel van Maele, lektorka z Flander. Mluvili jsme o tom, jaké si ve skupině nastavovat cíle. Jak různé skupiny potřebují různé cíle a jak si je nejlépe definovat. Isabel nás naučila zajímavou metodu katedrál. Katedrála je nějaký velký cíl, například sebejistota nebo týmová práce. To jsou cíle, kterých ve skupině nejde dosáhnou hned a proto je nutné rozdělit si je na více menších cílů. Katedrálu rozložíme na menší kusy. Pak jsme vymýšleli hry, které nám mohou pomoci dosáhnout stanoveného cíle. Odpoledne jsme měli workshop acrodance s tamějším učitelem Tikim.

Večer jsme společně šli do divadla na cirkusové představení dvou mladých umělců, Andrého a Léa. Představení se jmenovalo “125 BMP”. Jako hlavní rekvizitu měli cyr wheel a oba s ním dokázali dělat neuvěřitelné věci. Bylo to skvělé poetické představení a odnášíme si z něj nádherný zážitek.

Ve středu jsme se dopoledne bavili o nastavení různých cvičení nebo her. Co je dělá těžšími a co naopak lehčími. Odpoledne nás čekal workshop funambulismu s Vincentem Wautersem, ředitelem místní cirkusové školy. Byli mezi námi někteří zkušenější, kteří pomáhali nám, začátečníkům a nakonec jsme se základům chození po laně s balanční tyčí naučili všichni. Workshop byl v jedné z úžasných hal, které mají v cirkuse k dispozici. Vincent nám ještě stihl popovídat o projektu Wires Crossed, který se uskuteční v létě 2020 v irském městě Galway, které bude ten rok Evropským hlavním městem kultury. Večer jsme si udělali večírek u naší belgické spoluúčastnice Leily.

Předposlední den ve čtvrtek jsme začali hodinou s cirkusáky s mentálním postižením. Byli jsme zapojeni do jejich programu a spolu s nimi jsme zkoušeli různé triky, jednoduchou párovou akrobacii, flowersticky, chození po kouli a další. Bylo opravdu přínosné vyzkoušet si, jak se s takovou skupinou pracuje, i když to pro některé nás bylo ještě trochu náročnější kvůli jazykové bariéře. Byla to strašně zajímavá zkušenost a myslím, že jsme si z ní všichni mnoho odnesli. Pak jsme pokračovali s Isabel v různých cvičeních tentokrát na plnění již stanovených cílů. Večer jsme si užili v klidu na hostelu.

V pátek byl poslední den projektu, ale zároveň první den se Stevenem Dessangherem, odborníkem na skupinovou dynamiku a komunikaci, kterého budeme mít i jako lektora v příštím bloku v Lucembursku. Steven mluvil o hodnocení hodin a o komfortní zóně účastníků a jak je důležité ji občas nabourávat. Nakonec jsme celý týden zhodnotili s Ninou z organizačního týmu. Večer už nás čekal jen společný večírek, kde jsme se všichni pořádně rozloučili. Těšíme se, až se všichni opět shledáme v Lucembursku.

Adam Hora a Franta Kloda / #cirqueonteens

Program Circus TransFormation byl podpořen evropským programem Erasmus+. Děkujeme!