4. 2. 2013, Zpravodajství

Novinky Cirku La Putyka

Cirk La Putyka slaví úspěchy s novým představením Risk při hostování na festivalech v La Seyne sur Mer a Marseilles ve Francii. Zároveň Cirk La Putyka uvádí 5. února v pražském prostoru La Fabrika již 50. reprízu představení Slapstick Sonata, tentokrát s francouzským vzdušným akrobatem, který zaskakuje za zraněného českého herce. Představení v tomto obsazení bude k vidění ještě 6. a 7. února. Další reprízy Risku a Slapstick Sonaty jsou naplánovány do La Fabriky na březen, v únoru zde Cirk La Putyka hraje ještě představení Up´End´Down. Kompletní repertoár souboru pak bude k vidění v sále Gong v ostravských Dolních Vítkovicích od 30. března do 9. dubna. Více informací o programu a vstupenkách na www.laputyka.cz.

Rozhovor s Rosťou Novákem přímo z Francie:

Jaké byly reakce francouzského publika? Lišily se v něčem třeba od Čech?

Ano, lišily, ale máme za sebou teprve první tři představení, jsme v polovině tour, takže bych nechtěl dělat žádné závěry. Ale například Daniel Gulko říkal, že nás publikum přijalo nadmíru vřele! A ředitelé festivalů tvrdí, že jsme dokonce přinesli něco nového do žánru nového cirkusu, a ať jdeme svou cestou. Ale byly i opačné reakce, na závěry je opravdu brzy!

Podařilo se třeba díky hostování navázat nové kontakty s pořadateli, nové hostování?

Setkal jsem se s ředitelem Les Colporteurs – a to je nevšední zážitek, jeho příběh, jeho soubor, on na jevišti – to je magie.

Jaký jste měli pocit hrát v kolébce nového cirkusu před publikem, které je třeba zvyklé na francouzské či světové soubory?

Nehráli jsme tu poprvé, takže tak nervózní jako loni jsem asi nebyl. Ale byla to veliká zodpovědnost a stale je, protože tu nejsme jen sami za sebe, ale jsme i součástí projektu Lacrimae. Takže je to zodpovědnost i vůči nim a celému tomu dvouletému kolotoči. Tady v Marseille je ale publikum mnohem těžší a náročnější než v La Seyne sur Mer, tady to teprve bude křest ohněm.

Přinesly ohlasy třeba nějaké nové podněty pro představení?

Určitě, to je asi největší přínos celého prvního týdne, takže myslím, že se diváci v Praze můžou v březnu těšit na spoustu nových nápadu a impulzů. Byla to strašně zajímavá setkání s lidmi z cele Evropy.

zdroj: LA PUTYKA