20. 2. 2013, Zpravodajství

Tematický novocirkusový festival – FUN FATALE

Není snadné si dnes v Čechách prosadit kulturní akci menšího i většího formátu, a to ani v případě oplývá-li nespornými kvalitami. Radostné je pak zjištění, že některým subjektům se daří v uměleckých i kulturních aktivitách setrvávat. Což je i případ KD Mlejn, který na konci února (28. 2. – 3. 3. 2013) uvede druhý ročník festivalu Fun Fatale, genderově vyhraněného novocirkusového festivalu, jaký nenajdeme v celé střední Evropě. Festival Fun Fatale totiž představuje výhradně ženské novocirkusové artistky, případně multižánrově zaměřené performerky, které ve svých vystoupeních cirkusovou akrobacii využívají. Je tedy na výsost zřejmé, že to hlavní, co drží festival tematicky pohromadě, jsou ženy-artistky, které však, každá za sebe, uvádějí ve svých novocirkusových variacích svá vlastní témata. Fun Fatale nemá žádný feministický základ, ač by se tak dle názvu a účinkujících snad mohlo zdát. Festival se snaží být hlavně podporou žen v umělecké tvorbě. A kde jinde, než v oblasti pohybu, pohybového divadla a cirkusu, kde se ženy prezentují tělem, by tato podpora byla žádanější. Festival chce být oslavou ženského těla a duše a jejich pestrého a oslňujícího využití v oblasti performativního umění.

Fun Fatale již po druhé přiveze do České republiky artistky z různých, letos výhradně evropských, koutů. Na Fun Fatale se tak představí kolektivní i sólová představení artistek z České republiky (Cirkus Mlejn, Cirkus TeTy), Německa (Korb + Stiefel GbR), Dánska (Sputnik Productions), Itálie (UnA ViA Company), nebo ze Švýcarska a Velké Británie (Collectif and then…).

Na zahájení festivalu vystoupí Jana Korb z Německa v představení Vintage! Women! Varieté!, pro které se se svými kolegyněmi inspirovala prvními slavnými akrobatkami. Druhý den festivalu vystoupí dánská pozemní akrobatka Moa Prescott, která uvede představení inscenace Zenith am / fm, přičemž cirkus ji poslouží jako metafora lidského ega. Duo italských akrobatek UnA ViA Company stejný večer uvede představení inscenace Leave it! inspirované biblickým příběhem o neposlušné a svéhlavé Lilith. V něm pak off-beatovým způsobem vyloží svůj názor o moci a svobodě projevu, o nastavených pravidlech, řízení na základě strachu a o uhýbání z hlavního proudu. Leave it vyzve k pochopení „těch druhých“ a k nezavrhování jich do pekel. Festival Fun Fatale dá také prostor premiéře mladého souboru Cirkus TeTy, který v inscenaci Bedřich ukáže, co to znamená, když dvě paní milují jednoho Bedřicha.

Je tedy nasnadě, že každá cirkusu milovná duše musí na konci února zavítat na Fun Fatale do sotdůleckého KD Mlejn.

 

více o festivalu zde

foto: Vojtěch Brtnický