4. 9. 2020, Zpravodajství

Divadelní sezóna 2020/2021 na Jatkách78

S novým školním rokem Jatka78 odstartovala i rok divadelní. Bude patrně plný nejistot a řady proměnných. Jako první symbolicky na Jatkách78 vystoupí Cirk La Putyka s blokem Memories of Fools, který byl z důvodu koronaviru v březnu přerušen. Novou sezónu Jatka78 oslaví společně s ostatními divadly již 5. ročníkem Velké holešovické, běžeckým závodem divadelních štafet. Přestože nejvíce nejistou otázkou dnešní doby zůstává kontakt se zahraničím, Jatka78 nabídnou také svůj dramaturgický základ, jakým jsou zahraniční hostování. Zda v odlehčené formě, jako letos proběhla Letní Letná, ukáží teprve následující týdny. Novinkou bude šapitó, kterým se Cirk La Putyka a Jatka78 vrátí ke svým kořenům.

 

Poměrně nezvykle – již 1. září, odstartovala Jatka78 divadelní sezónu berlínským představením Memories of Fools Cirku La Putyka. Jeho poslední repríza se uskuteční 11. září. “Odehrát celý blok Memories of Fools dlužíme našim divákům, fanouškům, týmu inscenace i celému našemu souboru,“ říká principál Cirku La Putyka Rosťa Novák ml.

 

Září: Běžecké klání divadel, sólo švédské akrobatky a premiéra DEKKADANCERS

Ve změněném termínu proběhne noční běh Pražskou tržnicí Velká holešovická. Jubilejní 5. ročník opět nabídne závod jednotlivců v trase na 3 km a divadelních štafet na 4×1 km. Kromě domácích vyzyvatelů a vítězů dvou předchozích ročníků, týmu Cirku La Putyka, se do závodu zapojí např. Švandovo divadlo, Divadlo Na Fidlovačce, Orchestr a Činohra Národního divadla, Dejvické divadlo, soubor VOSTO5 a další. Vítězný divadelní tým získá 20 000 Kč na nákup vstupenek do svého divadla, které věnuje těm, kteří si je běžně nemohou dovolit.

Prvním zahraničním hostem 15. a 16. září bude Manda Rydman, přiveze představení Semaphore. Akrobatku, která vyniká ve vzdušné a pozemní akrobacii, znají čeští diváci ze souboru Analog. Akrobacie na kruhu a laně zpestřuje nápaditými choreografiemi, kdy tělo ohýbá až do nemožných úhlů. I díky tomu bývá Manda přirovnávána k hadí ženě.

 

DEKKADANCERS 22. září uvedou premiéru I AM A.I., kterou se po působení ve Švédsku k souboru vrací Viktor Konvalinka. Premiéra a zářiové reprízy se uskuteční v nově zrekonstruované zkušebně na Jatkách78, do předprodeje míří omezený počet míst. V inscenaci dále vystoupí Štěpán Pechar a Ondřej Vinklát. Ztvární roboty, nikoli však smrtící a chladné netvory. Pracují s představou dokonalé bytosti, která umí žít, milovat a myslet líp, než lidská existence. Další premiéru plánuje taneční soubor na březen 2021, bude se jednat o sólový projekt Štěpána Pechara.

 

Závěr roku: Mše za duše v podání Analogu a hostování Gravity & Other Myths a návrat legendárních Roots

Na rok 2020 připadají dvě výročí: 125 od založení Pražské tržnice a 6 let Jatek78. Obě výročí se spojí v jedné divadelní site-specific show, kterou jako třetí Mši za duše připraví kosmopolitní soubor s berlínskou základnou Analog. V představení pojmenovaném Mimikry: Mše za suše vol. 3 company upozorní na dopady průmyslového  velkochovu zvířat pro masnou produkci. Z hlediska žánru půjde o produkci, na níž jsou diváci u Analogu zvyklí – cirkusové vystoupení plné náročné akrobacie a kombinované s živou původní hudbou.

 

Mezi 10. a 13. listopadem jsou v plánu vystoupení australského souboru Gravity & Other Myths. Přiveze jednu ze svých nejúspěšnějších inscenací A Simple Space. Stejně jako u ostatních show, i zde company záměrně opomíjí divadelní strojenost. Publiku nic neskrývá, naopak jej přivádí do těsné blízkosti a ukazuje mu zákulisí celého představení. Právě v těchto podmínkách artisté ze sebe vydávají to nejlepší.

 

Prosincový program Jatek78 bude patřit legendě v podání Cirku La Putyka. Do Pražské tržnice se vrací jedno z nejskloňovanějších představení souboru – Roots. Inscenace vypráví poetickou a zároveň drsnou historii cirkusového umění skrze osobní příběhy protagonistů. Roots je druhou částí trilogie Family Roots in Black Black Woods. Hlediště bude upraveno do částečně kabaretního uspořádání, které kopíruje ideu berlínského divadla Chamäleon, pro něž původně vznikla.

 

2021: Premiéry Viktora Tauše a Cirku La Putyka

Inscenace Vrahova hygiena je po Amerikánce dalším společným projektem režiséra a producenta Viktora Tauše a scénáristy Davida Jařaba. Vychází z úspěšné stejnojmenné knihy belgické autorky Amélie Nothombové, která se zde věnuje tématům patriarchální nadřazenosti elitářských mužů a klade otázku, do jaké míry ospravedlňuje genialita tvůrce lidská selhání. Do titulní role Viktor Tauš obsadil Davida Novotného.

 

Cirk La Putyka z důvodu koronaviru přesunul projekt Cesty na duben 2021. Představení bude provázet dějinami cirkusu u nás – od kočovných loutkářů přes cirkus počátku 20. století, meziválečnou avantgardu a Osvobozené divadlo, protektorát, znárodnění cirkusů, rozvoj moderní pantomimy, sametovou revoluci, období do založení souboru, samotnou desetiletou historii Cirku La Putyka až po závěrečný pohled do budoucnosti a oslavu s diváky.

 

Další premiéru chystá Cirk La Putyka na červen 2021. Runners je projekt v režii Víta Neznala, který s Cirkem La Putyka začal blíže spolupracovat během koronavirové krize v projektu #kulturunezastavis. Má za sebou úspěšné inscenace Chyba a Nesnesitelná tekutost bytí. S Cirkem La Putyka připraví představení na pomezí pohybového divadla a nového cirkusu. Runners je příběhem pěti mladých lidí, kteří běží o život. Spojuje je touha být v dnešní uspěchané době šťastní. Někdo proto každý týden přelétá z jednoho konce světa na druhý, někdo nemá čas na to mít rodinu, někomu stačí spát čtyři hodiny denně. Všichni dělají, co chtějí. Ale jsou skutečně šťastní?

 

Zahraniční hvězdy ze světových festivalů

Leden bude na Jatkách78 patřit dvojici Nikki & JD. Jejich představení Knot je mezinárodně uznávané dílo. Naposledy byl oceněn Total Theatre and Jacksons Lane Award for Circus na Fringe Festivalu 2019 v Edinburghu. Jedná se o vystoupení s prvky nového cirkusu a současného tance. Talentovaní umělci v něm využívají cirkusové dovednosti párové akrobacie (hand to hand, pozemní akrobacie apod.), aby vyprávěli o tom, jaké je to bojovat s pocitem povinnostmi a jak to ovlivňuje naše chování.

 

V únoru 2021 se pak na Jatka78 vrátí kanadští Barcode Circus Company s představením Sweat & Ink. Jatka78 uvedla beznadějně vyprodanou premiéru tohoto představení v červnu 2019 na základě předcházející rezidence, kdy divadlo poskytlo souboru zázemí a technický support pro zkoušení. Režisérem představení je celosvětově uznávaný Jean-Pierre Cloutier.

 

Letní scéna v šapitó

Pražskou tržnici čeká rozsáhlá rekonstrukce, její součástí budou také úpravy Jatek78. Nelze jednoznačně stanovit, kdy tomu přesně bude. V dramaturgických plánech předběžně pracujeme s rokem 2022. Po dobu rekonstrukce Jatka78 přesídlí do šapita. To se však divákům poprvé blíže představí již v létě 2021 v podobě Letní scény Jatek78.

„Chceme stan zprovoznit a vyzkoušet v plném divadelním provozu, připravit premiéru, odehrát několik představení jatečních souborů a pozvat hosty ze zahraničí. Zároveň plánujeme stan nabídnout k využití dalším pražským divadelním souborům,“ doplňuje ředitel Jatek78 Štěpán Kubišta.