7. 10. 2020, Zpravodajství

Holektiv uvádí premiéru nového představení!

Od prvních prázdninových dní pracuje Holektiv na svém dalším projektu. Pohybovou performance VRÁNY uvede soubor poprvé ve třídenním bloku 30.10., 31.10. a 1.11. vždy od 20h v Českém muzeu hudby. Autorky a interpretky Andrea Vykysalá a Karolína Křížková se zaměřují na práci ve specifickém nedivadelním prostoru a na práci s objektem, který nabízí zcela nové pohybové možnosti. Nedílnou součástí performance je hudba, kterou vytvořila violoncellistka a zpěvačka Terezie Vodička Kovalová. Objekt navrhlo oceňované designérské studio Herrmann & Coufal, kostýmy vytvořila talentovaná Michaela Čapková.

,, Vrány jsou pro nás inspirací z několika důvodů. Jejich obraz je zcela nezaměnitelný, objevuje se v různých podobách už od pradávna. Jsou úzce spojeny s lidovou kulturou, pověrami a zvyky, což nás hodně zajímá. Jsou symbolem smrti, ale zároveň i života- jsou tedy takovým symbolem celého životního koloběhu, který se nikdy nezastaví. Mnoho lidí z nich má strach. Vrány jsou ale na druhé straně jedněmi z nejvynalézavějších a nejinteligentnějších zvířat. Rády si vymýšlejí vlastní hry, jsou velmi učenlivé a jejich řeč je podle různých výzkumů plná různých významů a emočních zabarvení. Na tomto tématu nás baví právě ta mnohovrstevnatost ‘‘ uvádějí shodně k novému představení Andrea Vykysalá a Karolína Křížková.

Projekty Holektivu, fungujícího od roku 2016, propojují žánry současného tance, divadla a nového cirkusu. Aktuálně chystanou performance Holektiv začíná další etapu své tvorby- v podobě samostatných, experimentálních projektů. Vrány jsou obrazově- pohybovým představením určeným do nedivadelního prostoru. Po divadelních projektech Study, Kaffeeklatsch, Lov a Božena se tak Holektiv otevírá dalším novým možnostem a ubírá se abstraktnějším směrem.

koncept, interpretace: Andrea Vykysalá, Karolína Křížková
hudba: Terezie Vodička Kovalováobjekt: studio Herrmann & Coufal
kostýmy: Michaela Čapková
light design: Niels Doucet
supervize: Eliška Brtnická
Poděkování: Tina Afiyan Breiová, Filip Zahradnický, Veronika Knytlová
za podpory: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Art District Praha 7, HAMU, Cirqueon, Jatka78

Více informací ZDE