20. 12. 2020, Aktuality Cirqueonu

Balancujeme rok 2020

Milí přátelé,

mohlo by se zdát, že za zavřenými dveřmi CIRQUEONu naše aktivity utichly. Opak je ale pravdou, jak potvrzují slova ředitelky ve videu. I přes nepříznivou epidemiologickou situaci byl rok 2020 v CIRQUEONu tvůrčí. Sami se nestačíme divit, kolik projektů jsme letos stihli rozběhnout a dokončit. Bez vás bychom to ale nezvládli. Podpořili jste naše aktivity finančně i emočně a toho si nesmírně ceníme. Moc vám za to děkujeme! Že jsme opravdu neseděli s rukama v klíně, se můžete přesvědčit níže.  

Na tomhle jsme letos pracovali

DOMÁCÍ PROJEKTY

  • OSLAVA 10. NAROZENIN CIRQUEONU ‒ do roku 2020 jsme vstoupili zvesela a na historicky prvním cirkusovém plese CIRQUEONu jsme oslavili 10. narozeniny
  • CIRKOPOLIS ‒ 7. ročník festivalu jsme stihli s odřenýma ušima. A se vší skromností se nebojíme říci, že to byl nejúspěšnější ročník ‒ během 7 dní jsme odehráli 21 představení, která byla téměř vždy beznadějně vyprodaná.
  • TĚLOCIRK ‒ v březnu jsme spustili obrovský projekt cirkusové pedagogiky pro učitele tělesné výchovy na druhém stupni ZŠ a SŠ. Tělocirk si klade za cíl přiblížit učitelům tělesné výchovy principy cirkusové pedagogiky, které následně zapojí do běžné výuky ve školách. V pilotním projektu spolupracujeme se čtyřmi pražskými školami.
  • NUSELSKÉ DVORKY ON AIR ‒ oblíbený venkovní novocirkusový festival jsme v nepříznivé době přesunuli na vlny Českého rozhlasu Vltava a vznikla z toho fenomenální rozhlasová hra S mikrofonem za cirkusem. Kdo neslyšel, ať nastraží uši, z mikrofonů k vám promluví herci David Novotný, Václav Neužil, Justin Svoboda, Bořek Joura a členové divadelního souboru Vosto5 Petr Prokop a Ondřej Cihlář.
  • A VEN ‒ nelekejte se, nikam vás nehoníme. A VEN je totiž název divadelně-cirkusového festivalu, který navazuje na myšlenky Nuselských dvorků. Ve Vnitrobloku Mečislavova jsme naživo odehráli deset představení, z toho dvě premiéry!
  • LIDÉ CIRQUEONU ‒ k 10. výročí jsme si nadělili spuštění seriálu Lidé CIRQUEONu, který se ohlíží za první dekádou našeho centra a lidmi, kteří v něm zanechali výraznou stopu. Na příběh Adama Jarchovského, Báry Adolfové, Filipa Zahradnického a Aleše Hrdličky se podívejte na našem videokanálu.
  • CIRKULETY ‒ letní prázdniny se u nás nesly v podobě příměstských táborů, kterých bylo nejvíce za celou éru Cirkuletů.
  • TEENS KABARET NA LETNÍ LETNÉ ‒ první společné vystoupení cirkusových škol z České republika a Slovenska, které beznadějně vyprodaly šapitó. Připomeňte si fotky z nezapomenutelného večera.
  • REZIDENCE ‒  podpořili jsme 14 českých souborů rezidencí v CIRQUEONu: Cirkus TeTy a jejich dvě připravované premiéry, AirGym, Bratři v tricku, Losers Cirque Company, Mime Studio, Cabaret Nomade, Holektiv, Companie Piéds Perchés, Eliška Brtnická, tYhle, Eva Stará, FysioART a Ondřej Holba! Koprodukčně v roce 2020 podporujeme Filipa Zahradnického a jeho první sólový celovečerní projekt “Collection of Sceptical Pleasures”, těšte se na CIRKOPOLIS 2021!
  • CIRQUEON CIRCUS PODCAST ‒ spustili jsme nový podcastový kanál, který mapuje dění v novém cirkuse u nás i ve světě. Odebírat ho můžete v podcastových aplikacích Spotify a iTunes.
  • KONIKLEC SUCHOMASTY  ‒ lektoři sociálního cirkusu Katka Klusáková s Adamem Jarchovským nazkoušeli cirkusové představení s klienty s mentálním postižením ze sociálních služeb Koniklec. Podívejte se na reportáž z našeho srdečního projektu v pořadu Klíč.
  • CIRKONET – průběžně předáváme komunitě mladého a sociálního cirkusu nové poznatky, zkušenosti a možnosti zapojení se do cirkusových projektů s přesahem. Makáme také na manifestu Cirkus bezpečně, který bojuje za bezpečnou výuku cirkusových technik v celé ČR a na Slovensku.

MEZINÁRODNÍ PROJEKTY A SPOLUPRÁCE

  • CIRCUS++ ‒ projekt, díky kterému máme možnost podílet se spolu s cirkusovými kolegy a univerzitami z Finska, Švédska, Irska a Francie na kurikulu bakalářského studia cirkusové pedagogiky. Máme radost, že je na světě jeho pracovní verze.
  • PŘÍRUČKA CIRKUSOVÉ PEDAGOGIKY ‒ Adam Jarchovský a Katka Klusáková tvoří jedinečnou příručku cirkusové pedagogiky v češtině, které vzniká díky projektu 3C. V rámci stejnojmenného projektu sepsal Adam také 10 tipů na čtivo o cirkusové pedagogice.
  • CIRCUSNEXT+ ‒ v rámci evropského projektu jsme vyslali “našeho” Ondru Holbu s Florentem Golfierem na rezidenci do Belgie do Latitude 50, zorganizovali rezidenci švédského souboru Below Zero a zúštastnili se mezinárodní workshopu v Barceloně a laboratoře v Toulouse. Díky mezinárodní podpoře jsme pozvali na rezidenci do Prahy projekt “Ice Skates And Other Cruelties” holandské akrobatky Camille Paycha.
  • CIRCOSTRADA ‒ během letošního festivalu Letní Letná proběhla třídenní General Assembly, kterou jsme spolupořádali ‒ letos ve znamení českého nového cirkusu a novinek v našem prostředí, protože propagovat veškeré dění u nás ven je jedním z důležitých cílů CIRQUEONu.

V příštím roce nás čeká mj. Konference o cirkuse a duševním zdraví, účast ve výběrovém řízení na Vozovnu Orion (hledáme stále větší prostory pro naše aktivity) a v neposlední řadě se na vás těšíme na kurzech, festivalech, konferencích a všech dalších akcích. My jsme připraveni otevřít!

Celý tým CIRQUEONu vám děkuje za přízeň a přeje veselé Vánoce a šťastnější nový rok!