14. 3. 2013, Zpravodajství

CIRKOPOLIS vol. 1: Le moment présent

Unikátní mezinárodní novocirkusový projekt pod režijním vedením francouzského režiséra Albina Warette, zakladatele a režisér francouzské skupiny Collectif Prêt-à-Porter. Čas pro tvorbu je velmi krátký, je nutné 100% nasazení. Cirkusová jízda v exkluzivním obsazení profesionálů z různých koutů Evropy. Na jevišti se společně setkají pouze jednou! Pouze v Praze! Pouze v Paláci Akropolis!
Hosté ze čtyř zemí Evropy se setkají a společně na základě improvizací vytvoří unikátní celovečerní představení. Režie se zhostí Albin Warette renomovaný francouzský režisér, který svým osobitým přístupem k cirkusovému umění ovlivňuje vývoj nového cirkusu v Evropě.

Režie: Albin Warette (Fr)
Hrají:Niklas Blomberg (Fin), Quim Giron (Esp), Eliška Brtnická (ČR) , Tomáš Tomsa Legierski (ČR)
Kristýna Vlčková (ČR), Laura Terrancle (Fr), André Rosenfeld Sznelwar (Brasil)

ALBIN WARETTE/ Francie/ Patří mezi nejvyhledávanější evropské pedagogy, režiséry a herce reprezentující nový cirkus. Už čtrnáct let působí jako skalní lektor v jedné z nejvyhledávanějších francouzských profesionálních cirkusových škol Le Lido (Toulouse). Je zakladatelem progresivní skupiny Collectif Prêt-à-Porter, která svým působením významně posouvá hranice vnímání nového cirkusu.Z rozhovoru s Albinem Warettem pro Cirqueon: „Každý cirkusový pohyb má své zákonitosti. Tyto zákonitosti je ale možné vnímat v divadelních intencích a je nutné v nich hledat významy a spojitosti. V chůzi na laně, v přemetu nebo saltu se skrývají estetické, technické i divadelní kvality, které je možné odkrýt a zdůraznit. Salto může být úzce propojeno s charakterem postavy, kterou ztělesňuje daný aktér.“

NIKLAS BLOMBERG/ Finsko / Všestranný cirkusový umělec, multi-imstrumentalista a hudební skladatel vystudoval hudební konzervatoř v Lahti a University of Circus and Dance ve Stockholmu. Vystupuje od svých sedmi let – na vertikálním laně, jako pozemní akrobat, stepař, žonglér i kouzelník. Je jedním z největších talentů současné skandinávské scény. Společně s Quimem vystupují od roku 2011 pod názvem Animal Religion a připravují své první celovečerní představení.

QUIM GIRON/ Katalánsko/ Je především vyznavač balančních technik (handstands), moderní klaun a bubeník. Studoval cirkusová umění nejprve v Barceloně, poté ve francouzské Le Lido (Toulouse) a nakonec absolvoval na University of Circus and Dance ve Stockholmu.

LAURA TERRANCLE /Francie/  akrobatka a závěsná akrobatka na laně narozena v Paříži. „Létat“ začínala ENACR (Ecole Nationale des Arts du Cirque de Rosny-Sous-Bois)  a své studium završila na profesionální cirkusové škole Le Lido  ve městě Toulouse.

ANDRÉ ROSENFELD SZNELWAR/ Brasilie/ Ve svých dvaceti letech opustil São Paulo a odjel studovat cirkusová umění do kanadského Montrealu, poté se přestěhoval do francouzského Toulouse a tři roky studoval na Le Lido. Jeho specializací je hand to hand akrobacie.   

ELIŠKA BRTNICKÁ/ Vzdušná akrobatka na visuté hrazdě a šálách, věnuje se ale i pozemní a párové akrobacii. Je absolventkou katedry Nonverbálního a komediálního divadla na pražské HAMU. Po zakončení studia založila divadelní skupinu Cirkus Mlejn. Hledá a experimentuje s různými režijně-dramaturgickými postupy novocirkusové tvorby. Eliška absolvovala workshopy u mnoha zahraničních lektorů, prošla také kurzem tance Butó u Sumako Koseki (JAP).

KRISTÝNA VLČKOVÁ/ Akrobatka na volném laně a žonglérka, která studovala tři roky ve francouzské L’école de cirque de Bordeaux. V současné době je možné Kristýnu vidět v představení Plovárna, které nazkoušela se skupinou bra(Tři) v tricku.

TOMÁŠ TOMSA LEGIERSKI / Mim a  performer, v roce 2010 dokončil bakalářské studium na HAMU obor pantomima. V jeho průběhu se účastnil tříměsíční stáže v Berlíně (Die Etage obor pantomima a autorská tvorba).  Dlouhodobě vede pantomimické dílny a workshopy u nás i v zahraničí (Irsko, Německo). V současnosti studuje na DAMU u prof. Josefa Krofty KALD obor režie.

Cirkopolis VOL 1. vzniká v produkci Paláce Akropolis, koncept a program zajišťuje Cirqueon – Centrum pro nový cirkus

Vstupenky: na pokladně v Paláci Akropolis, předprodej vstupenek také v sítích TicketproTicketportal nebo v kavárně Paláce Akropolis / www.palacakropolis.cz
cena:

  • Kč 275 – K sezení – (prodej do: 07.04.2013)

  • Kč 165 – děti do 15ti let,senioři,studenti,ZTP, ZTPP,ISIC,ALIVE,ITIC,TEACHER – (prodej do: 07.04.201

  •