28. 3. 2022, Zpravodajství

Ohlédnutí za EXPO v Dubaji

Jaro se pro deseti tisíce návštěvníků největší světové výstavy EXPO stalo synonymem chytré zábavy, kterou ve svých uměleckých vystoupení všech žánrů bravurně předvedlo na 120 umělců. „Bylo mi ctí řídit tak fantastický tým, který i přes osobní nepohodlí odevzdal na místě fantastickou práci. Během dne jsme probudili a odvyprávěli stovky příběhů tisícům diváků na několika scénách, v průvodech i v českém pavilonu.“ říká režisér Jakub Vedral z agentury Art Prom, která celou akci 3 roky připravovala. Naprosté zbourání hranice mezi umělcem a publikem, která se na EXPO úpěnlivě dodržuje, vyvrcholilo při večerním programu. Neuvěřitelný výtrysk energie strhnul davy lidí, kteří přestali jen natáčet z uctivé vzdálenosti a přímo před pódii a v pavilonu, spolu s produkčními a umělci oslavili závěr náročného dne.
Snad i proto jsou prý Češi rebelové EXPA.

K tomuto, v dobrém vyřčenému, označení přispěl i způsob, jakým se Český pavilon postavil k vyjádření solidarity s Ukrajinou. Češi jako první vyvěsili vedle té své i Ukrajinskou vlajku, v rámci Českého národního dne zazněla z pódia u pavilonu ukrajinská hymna, vznikla i improvizovaná instalace, připomínající, že Češi v těchto dnech přijali na deseti tisíce ukrajinských válečných uprchlíků. Nebyl to největší ani nejpompéznější národní den na letošním EXPU, byl ale určitě nejotevřenější, lidský a plný silných momentů a chytrého humoru.

Účinkovali:

Filharmonie Bohuslava Martinů, Josefína Bakošová & Anna- Marie Zwyrtek, Emma Smetana & Jordan Haj, Jiří Vidasov, Justin Svoboda, Bratři v tricku, V.O.S.A. Theatre, Long Vehicle Circus, LightLab.cz, Blackout Paradox, Floex, Thom Artway & Brian Lean, Studio Amanita Design, Jonáš Vedral, Arab fest & České Literární centrum, ARTShifters, Tým iMucha
Režie: Jakub Vedral
Vedoucí produkce: Jan Hájíček & Jiří Suchánek
Produkce: Michaela Holbíková, Anna Černá, Linda Lomozová,
Kateřina Pražáková, Matěj Halaš
Kostýmy: Erika Čičmanová
Make-up: Michaela Hradecká
Stavba – Technika: Michael Bartizal, Vojta Štulc, Jakub
Burian, Jiří Juráš, Adam Štumar, Dominik Pecka
Foto: Jan Hromádko