1. 8. 2013, Zpravodajství

jubilejní desátý ročník festivalu Letní Letná

Letní Letná se za devět let existence etablovala v pevnou součást nejen pražského, ale i celostátního kulturního kalendáře, stala se akcí, která nemá u nás obdoby, přiváží do ČR vybrané soubory  ze světového nového cirkusu a zároveň na 14 dní poskytuje vyžití dětem a jejich rodičům. Letní Letná má unikátní atmosféru díky lokaci festivalu v Letenských sadech, veškeré produkce vždy probíhaly v šapitó nebo pod širým nebem a konec srpna si už pražané bez festivalu nedokáží představit. Festivalu se podařilo na straně jedné přitáhnout každý rok obrovské množství diváků (až 28.000), na straně druhé si uchovává letní, příjemnou, až starosvětskou cirkusovou atmosféru, která není narušena masovostí nebo komerční vlezlostí. Letní Letná se stala také místem pro setkávání přátel, známých, rodin s dětmi a aktivní trávení volného času. Desáté výročí festivalu v roce 2013 je příležitostí oslavit nejen kulatiny, ale i nový cirkus jako takový – přivézt obzvláště zajímavé a kvalitní soubory ze zahraničí a celý program vytvořit ještě nabitější, než bývá zvykem.

A na co se můžeme těšít letos?

Komu učaroval na loňské Letní Letné vyprodaný společný kabaret Lacrimae souborů Cirkus Cirkör ze Švédska, Cahin-Caha z Francie a Cirk La Putyka z České republiky, měl by zbystřit. Letos se tyto tři přední evropské soubory nového cirkusu v srpnu na jubilejní 10. ročník Letní Letné vrátí – tentokrát ale každý se svým vlastním představením, které v rámci tohoto mezinárodního projektu vzniklo.

Daniel Gulko a jeho soubor Cahin-Caha přivážejí do Prahy představení Rose (18. – 20. srpna) s podtitulem „Konečně cirkus, kam mají děti vstup zakázán!“ Představení je na jedné straně plné smyslnosti, erotiky, témat pro dospělé, a na straně druhé láká vrcholnými čísly nového cirkusu – akrobacií na visutém laně, na kole, ve výškách, na posteli plné hřebíků, ale i kontaktním tancem. „V představení Rose se vracím k základům cirkusu, k jeho tělesné smyslnosti, která se rozpíná mezi póly Erotu a Thanatu,“ tvrdí Gulko. „Naše přísaha zní: Nenoste kostýmy, pokud to není skutečně nutné a ospravedlnitelné. Nahota je naším jediným skutečným kostýmem…,“ dodává.

Diváci na Letní Letné uvidí také nejnovější představení slavného švédského souboru Cirkus Cirkör nazvané Knitting Peace (25. – 28. srpna, 30. srpna – 3. září), ve kterém se obrazně i doslova proplétají výkony pěti předních světových novocirkusových akrobatů s úchvatnou scénou plnou příze, zauzlovaných vláken, bavlněných látek, hadrů, sítí z lan, nití, vláken a drátů. „Stoje na rukách, na trapéze, vzdušná akrobacie na lanech i v obruči, taneční akrobacie, pletení na pódiu před očima diváků a živá hudba – to vše ožívá v režii umělecké ředitelky souboru Tilde Björfors a vytváří nezapomenutelné obrazy,“ popisuje Jiří Turek.

Létající nože i šipky, akrobacie na trampolíně i cyr wheelu, poprvé zahraniční účinkující, nové cirkusové disciplíny, projekce, živá hudba, šálek kávy v pětimetrové výši a především riziko jako hlavní téma – nejen na to se pak mohou těšit návštěvníci Letní Letné během nejnovějšího představení Risk (22. a 23. srpna) souboru Cirk La Putyka, které si již získalo velký ohlas například na prestižních festivalech ve Francii. „Může existovat závislost na risku? Kdo z vás risk v životě záměrně vyhledává a kdo se s riskantním momentem setkal náhodně? Kdo z něho má strach? Co se stane s člověkem, když dojde na určitou hranu? Představení Risk je esencí fantazie a svobody pohybu v omezení, plné kontrastů, barev a emocí,“ říká principál souboru Rosťa Novák.

Festival Letní Letná nabídne kromě představení v rámci projektu Lacrimae hostování mistrů vzdušné akrobacie, souboru Les Colporteurs, který bude po celou dobu festivalu prezentovat své nejnovější představení Le bal des intouchables. a to je z dalších projektů, které rozhodně stojí za vidění!

kompletní program a veškeré informace naleznete na webových stránkách festivalu www.letniletna.cz

CIRQUEON PŘEJE LETNÍ LETNÉ VŠE NEJLEPŠÍ A TĚŠÍME SE NA DALŠÍ DESETILETKU!