6. 8. 2013, Zpravodajství

STUDENTI CIRQUEONU DOBÝVAJÍ STOCKHOLM!

Šest studentů CIRQUEONu ve věku 16 – 19 let vyrazilo na osm dní trénovat do slavného Cirkusu CIRKÖR, kde společně se svými kolegy s dalších šesti zemí Evropy budou připravovat společný letní projekt. 

Přípravné setkání koordinátorů a zástupců mladých účastníků proběhlo v Cirkusu Cirkör již v květnu 2013. „Moc se těším, protože v Cirkusu Cirkör mají tréninkovou halu se skvělým vybavením, které si všichni z CIRQUEONu budou chtít vyzkoušet. Jsem také zvědavý, jak jsou na tom s cirkusem lidi z ostatních zemí, obzvlášť na jednoho žongléra z Finska, znám jeho videa a konečně se uvidíme naživo,“ říká Aleš Hrdlička, zástupce českých studentů z CIRQUEONu a člen souboru Cink Cink Cirk.

„Možnost vycestovat do jednoho z nejprestižnějších cirkusových center Evropy je pro mladé začínající cirkusáky obrovskou senzací. Během týdne uvidí své vrstevníky z dalších šesti zemí Evropy, budou společně tvořit a zjistí, jak na tom skutečně jsou v mezinárodním srovnání. Všech šest mladých umělců tvrdě pracuje a skutečně uvažují o možnosti odejít studovat profesionální cirkusové školy,“ říká Šárka Maršíková, ředitelka CIRQUEONu a dodává „my našim studentům naprosto věříme, pracujeme společně dva a více let, víme, že mají co ukázat a všichni jsou velmi talentovaní. Doufám, že si najdou nové přátelé a společně se setkají třeba za pár let na Stockholmské univerzitě.“

 Projektu, který vznikl v rámci cirkusové sítě Caravan Network, se kromě CIRQUEONu a Cirkusu Cirkör (SE) účastní Sorin Sirkus (FI), Le Plus Petit Cirque du Monde (FR), École De Cirque De Bruxelles (BE), Galway Community Circus (IE) a Cirkus Zaltimbanq (LU).

Tématicky je projekt The Young European Hood: creative circus, active and trustful zaměřen na lidská práva a jejich význam v Evropské unii. Téma projektu se objeví jak v jednotlivých workshopech, tak ve výsledném představení. Projekt byl podpořen v rámci akce Výměna mládeže programu Mládež v akci.