20. 8. 2013, Reportáže

Cirkus v kostele

Kanadský Divoký západ už není to, co býval. Indiáni ani kovbojové se v horách neprohání a koně nahradila nákladní auta a těžební stroje. Půvabná provincie Alberta se tak částečně proměnila ve významnou těžební oblast severoamerického kontinentu. Centrem veškerého dění je největší, nikoli však hlavní, město Calgary. Na první pohled nevypadá, že by toto velkoměsto výrazně žilo uměním a kulturou. Když ale po umění člověk trochu zapátrá, tak ho dozajista najde.

Calgary je okouzlující právě v tom, že ty nejpůvabnější zážitky, včetně těch uměleckých, jsou často skryty. Jako třeba cirkusové tréninkové centrum určené všem amatérským milovníkům cirkusových umění. Calgary Circus Studio se rafinovaně ukrývá v malé tělocvičně starého kostela situovaného v klidné čtvrti jihovýchodního Calgary. Důvod pro umístění studia v takto netradičních prostorách je pochopitelně více praktický než spirituální. Kostel totiž studiu poskytuje prostory k tréninku zdarma, což je ve městě s drahými nájmy a téměř nedostupným grantovým systémem dar z nebes; paradoxně se v Kanadě nachází ještě jedno cirkusové centrum, které též obývá prostory staré katedrály. Jedná se však o profesionální cirkusové učiliště sídlící v městě Québec, jehož finanční situace i profesionální zaměření nelze s cirkusovým studiem v Calgary srovnávat.

Cirkusové studio v Calgary není profesionálním vzdělávacím učilištěm, ale místem, kde se může kdokoliv, kdo v sobě objeví nadšení pro cirkus, přijít naučit některým cirkusovým technikám: žonglování, vzdušnému umění, chůzi na laně, dokonce i kontorsionistice a velmi tradiční kejklířské disciplíně polykání ohně.

Jednou z hlavních manažerek a organizátorek výuky je Cary Lam, která se cirkusovým technikám učila v Austrálii i v Evropě. V roce 2006 se přestěhovala do Calgary, kde chtěla ve svých cirkusových aktivitách pokračovat. Záhy však zjistila, že jakožto dospělá akrobatka nemá šanci. Cirkusové studio sice existovalo, ale mělo značně omezený repertoár výuky cirkusových disciplín, navíc bylo určeno pouze dětem a mládeži. Cary Lam opět odjela za cirkusem do světa a když se v roce 2009 vrátila do Calgary, bylo nasnadě, že poetika i fungování cirkusového studia se musí změnit. V roce 2010 se jí a několika dalším cirkusovým nadšencům povedlo otevřít nové studio v kostele na desáté avenue. Určeno bylo dětem i dospělým, zvláště pak s rozšířenou výukou cirkusových disciplín a jednorázovými workshopy.

Studio dnes zaměstnává osm instruktorů, kteří se v oboru cirkusových umění vzdělávali jak v cirkusových školách, tak v rámci workshopů, nebo jako samouci. Nikdo však není zaměstnán na plný úvazek, jedná se o částečné úvazky, ke kterým instruktoři přistupují spíše jako k zájmové aktivitě než k práci. Dělají to z čirého nadšení pro cirkus a proto, aby jediné cirkusové studio v Calgary přežilo. Veškeré finance, které studio potřebuje na svůj provoz, musí zajistit z kurzovného. Na žádné granty ani sponzorské finanční dary se vedení spolehnout nemůže. Proto není ani možné zvát k výuce více profesionálů. I tak je ale kapacita kurzů studia schopna pojmout víc jak šedesát nováčků, kteří se letos přihlásili.

Cílem cirkusového studia je zviditelnit cirkusové umění a přiblížit ho lidem v Calgary, které žádný profesionální cirkusový soubor nemá a o novém cirkusu jako takovém ví pramálo. Proto také cirkusové studio letos v červnu poprvé uvedlo veřejnou prezentaci tvorby studentů jednotlivých kurzů akrobacie. Krátká čísla měla dokázat, že ve studiu se snaží vést studenty nejen k cirkusové technice, ale také k tomu, aby tuto techniku vnímali jako možnost uměleckého sebevyjádření.

Veronika Štefanová