2. 9. 2013, Recenze

Čajový dýchánek s 80 jablky á la Pina Bausch

Inscenace Smashed (Smeč) od Gandini Juggling, která vznikla na motivy legendární choreografie Piny Bausch Kontakthof, je dokonalou synkrezí tance a žonglování. Na jednu stranu se jeví jako velmi zábavná a svěží show, které nechybí ironie ani nadsázka, na stranu druhou se jedná o poctu odkazu německé choreografky. Kdo zná dílo Piny Bausch, bude s radostí hledat a s napětím očekávat vypůjčené motivy. Komu není její dílo tak důvěrně známé, ocení hravost i souhru a mistrovství žonglérů. Smashed původně vzniklo jako outdoorová krátká žonglérská show, která se posléze rozrostla do hodinového představení a získala mnohá ocenění.

Divák přichází do sálu a vidí, že v zadní části jeviště stojí devět dřevěných židlí. Na straně jsou připraveny konvice, šálky a podšálky na brzké podávání odpoledního čaje; ve váze jsou čerstvé květy. Sborově přichází sedm mužů v elegantních oblecích a dvě dámy ve společenských šatech. Všichni pokračují v chůzi a v dokonalém souladu žonglují se třemi jablky, podobně jako se v předloze Kontakthof věnují tanečníci úvodním gestům.

Režisérské duo Sean Gandini a Kati Ylä-Hokkala si od Piny Bausch vypůjčili řadu motivů: čelem sedící tanečníky, jablko (jen namísto zeleného druhu Granny Smith vybrali červené jablko Royal Gala a namísto jednoho hned osmdesát), krokující řadu postav stejně gestikulujících, stejně se pohybujících, s podobnými momenty krutosti a ponížení, schválnostmi i posedlostí. A z reproduktoru se line hudba v kvalitě gramofonové nahrávky od Vivaldiho, Bacha přes Mills Brothers, Louise Armstronga až po Little Jack Little.

Žongléři excelovali v synchronizovaných číslech a tanečních choreografiích. Byli obratní, dokonale sehraní, vtipní a pohotoví. Dokázali se bleskově přepínat mezi rytmy nebo při složitých žonglovacích sestavách přecházet v prostoru. Kati Ylä-Hokkala a Kim Huynh ženskými zbraněmi bravurně vířily občas pomalejší tempo představení. Buď provokovaly ony, anebo byly ony pošťuchovány muži. Kim Huynh například s jablky a svým žonglérským uměním sváděla sedm kolegů, Kati Ylä-Hokkala zase žonglovala se třemi míčky a předávala si je v tanečním duetu s partnerem. Jeden z mužů opěvoval čaj, ale ať se snažil sebevíce, nikdy nedostal dohromady vše potřebné – vodu, čajový sáček a šálek. Sean Gandini v jednu chvíli předstoupil na forbínu a začal žonglovat s novinovým smotkem, s nímž se zanedlouho začal ohánět po všech ostatních, kteří bravurně žonglovali s pěti a více jablky najednou. Po marných útocích na všechny najednou se začal soustředit na každého zvlášť, dokud neudělali chybu. Šťouchal je, vyváděl z rovnováhy, škádlil, odpaloval jablka srolovanými novinami jako pálkou, dokud jablka nezačala žonglérům padat. A jakmile spadlo první jablko, tanečníci objevili radost z pádu a nastalo žonglování s pokusy ukousnout díl jablka přímo v letu.

Smashed je inscenace, ve které navzdory komičnosti postupně narůstá napětí. Je v ní cítit vysoká koncentrace na výkon žonglérů, a zároveň (shodně s předlohou) skryté emoce, jež se snaží všichni ovládat, ale přesto všichni najednou vybouchnou. A v tu chvíli nastane chaos, destrukce a z čajového dýchánku nezbyde nic než rozbité nádobí, okousaná a rozmačkaná jablka a polámané židle. Shodně s předlohou tak příběh Smashed začal u elegance a krásy a došel až k absurdní hranici destrukce a chaosu.

Hana Strejčková

 

Gandini Juggling – Smashed:režie Sean Gandini, ssistentka režie Kati Ylä-Hokkala, dramaturgie John-Paul Zaccarini, účinkují Sean Gandini, Kati Yla-Hokkala, Owen Reynolds, Inaki Sastre, Kim Huynh, Tedros Girmaye, Jose Triguero, Carlos Romero, Arron Sparks, světelný design Marc Jonathan, premiéra: The National Theatre Watch This Space Festival in Summer 2010, psáno z reprízy dne 16. 8. 2013, Rainy Hall/ Assembley Halls – Edinburgh Fringe Festival.

foto: Gandini Juggling

Autorka je studentkou Ecole internationale de théatre Jacques Lecoque, článek vznikl v rámci edukačního projektu Cirqueonu Jak psát o novém cirkuse, který je určený pro budoucí publicisty.