26. 9. 2013, Blog

„Circus, Inclusion and Citizenship“ Brusel

Reportáž Adama Jarchovského / Na sklonku léta a v počasí, které důrazně připomínalo, že podzim už neklepe jen na dveře, se konal v Bruselu seminář „Circus, Inclusion and Citizenship“, který hostila ve svých prostorech  École de  Cirque de Bruxelles. Cirqueon jako čerstvý člen pořádající organizace Caravan Network nechyběl. Za Caravan  Network se účastnili semináře zástupci sedmi organizací ze sedmi evropských zemí, dále řiditel a head coach social sekce Cirque du Soleil z Kanady, akademici z Paris Sud University a Catholic University of Louvain a také političtí zástupci Evropské komise a regionální politici. Seminář se dotýkal otázek možností využití cirusu jako nástroje pro prevenci sociálního vyloučení a možnostech kooperace a podpory z Evropské unie. Dále zde byly prezentovány aktuální projekty organizací Caravan Network  a Cirque du Soleil. Na následujících řádcích přiblížím průběh tohoto semináře.Ještě než se pustím do reportáže samotné, v krátkosti představím Caravan Network. Myslím, že ne všichni zaznamenali zprávu, která se zde na stánkách objevila v polovině března tohoto roku a která oznamovala přijetí Cirqueonu do této prestižní evropské sítě. Caravan Network je síť, která sdružuje  organizace zaměřené na cirkusové vzdělávání, práci s mládeží a social cirkus. V současné době jsou jejími členy organizace ze 12 zemí Evropy.  Setkání v Bruselu bylo pro Cirqueon premiérou a osobně musím říci, že po tomto setkání si vážím přítomnosti v této síti ještě mnohem více, neboť zmíněné organizace jsou skutečnými lídry na poli Social a Youth cirkusu v Evropě.  Směr Brusel vyrazila dvoučlenná delegace z Cirueonu ve složení Šárka a já. Po příletu do Belgie nás rychle opustila představa, že se za dveřmi letadla často skrývá horký vzduch a prázdninové prostředí. Hodinový let nestačil, abychom unikli sychravému pražskému počasí a Brusel nás vítal kapkami deště.

Po krátké dezorientaci na bruselském letišti jsme sedli na příměstský vlak a přibližovali jsme se k našemu hotelu, který stál nedaleko Bruselské botanické zahrady. Na recepci hotelu nás informovali, že jsem úplně první ze všech delegací, což byla informace nenosná, ale mou soutěživou duši to zahřálo. Po zabydlení v hotelu a krátkém průzkumu okolí jsme si sedli v malém sympatickém baru vedle hotelu, kde jsme potkali první účastníky konference. S vřelým úsměvem nás vítal Eleftérios, ředitel Le Petit Cirque du Monde a Caravan Network, jeho žena Catarina a pánové profesoři z Paris Sud University. Během večera dorazila ještě Mia z Cirkusu Cirkör a Taina s kolegyněmi z finského Sorin Cirkusu. Celý večer se nesl v příjemném duchu neformálního seznamování a příliš se neprotáhl, neboť na druhý den program začínal velice brzy.Už v půl deváté jsme vyráželi z hotelu směrem k  Ecole de  Cirque de  Bruxelles. Přidali se k nám i Steven a Ulla z Galway Community Circus, Will z Belfast Community circus a Francesco z rumunské Parada Foudation. Po krátké cestě metrem jsme dorazili na místo. Prostory  Ecole de  Cirque de Bruxelles jsou fascinující. Nacházejí se v obřích hangárech ze skla a oceli, uvnitř jsou postavené hned dva cirkusové stany a samotné tréninkové tělocvičny jsou v čtyřpatrové přilehlé budově. Zadní část je protkána množstvím napnutých ocelových lan, což připomíná fakt, že tato škola se pyšní přívlastkem „Europen center of tightrope walking“.

Konference se konala v jednom ze stanů, v němž mimo diskusního panelu byla nainstalována i budka pro simultánní překlad, neboť valná část prvního dne byla ve francouzštině. Po úvodním slovu řiditele Bruselské školy Vincenta Wauterse se k řečnickému panelu posadili politici u Evropské komise a regionální politici, kteří poreferovali o možnostech financování a potenciálu cirusu jako nástroje proti sociálnímu vyloučení mladých lidí. Během dne se prezentovali i projekty Cirque du Soleil, Le Plus Petit Cirque du Monde, Caravan Network, École de  Cirque de  Bruxelles. Dovolím si z nich vybrat například prezentaci nové budovy, která se buduje pro Le Petit Cirque du Monde v Paříži a jedná se o vskutku architektonický skvost připomínající šapitó a s úctyhodnou výškou 28 metrů nabídne prostor pro profesionály tak pro mládež. Dalším projektem, o kterém byla řeč, byl Hip Cirq Europ‘. Projekt Caravan Network, který vytváří fúzi mezi urban arts a cirkusem, který je již v plném běhu přes rok a půl. Ostatně o plodech Hip Cirq Europ‘ jsme se přesvědčili na konci dne, kdy jsme dostali možnost navštívit generální zkoušku představení, které vzniklo v rámci tohoto projektu. Celý den byl zakončen večeří, tvořenou z  marockých specialit a po přesunu k hotelu sklenkou silného belgického piva.Druhý den se již obešel bez nutných oficialit, které vyplývaly z přítomnosti Evropských komisařů a jiných vysokých politiků a nesl se více v neformální atmosféře. Dopoledne jsme debatovali nad potenciálem uplatnění cirkusu, zejména toho „sociálního“ na univerzitách, což prezentovala Sofie z Univerzity of Tampere. Druhým bodem dopoledního programu byla prezentace projektu Trans Formation, který cílí na profesionalizaci Social a Youth cirkusu a vzdělávání lektorů. Odpoledne jsme  se ještě vrátili k projektu Hip Cirq Europ‘, který nám ještě o trochu více přiblížil Eleftérios. Na pozdní odpoledne byl pak připraven praktický workshop chůze po laně, který si užila zejména Šárka, mě trochu omezovaly berle, ale přiznám se, že mi to taky nedalo a zkusil jsem balancovat na laně aspoň na jedné noze.

Závěrečným dnem byla sobota, tedy přesněji pro nás pouze dopoledne, protože naše letadlo opouštělo Brusel chvíli po třetí hodině. Tento den nesl název „Caravan Day“ a jak je již z tohoto názvu patrné, týkal se zejména otázek kolem samotné Caravan Network.  Dopoledne se prezentovali jednotliví členové a bylo opravdu zajímavé a nesmírně inspirující vidět, kde jsou velikáni jako Cirkus Cirkör, Sorin Cirkus,  Ecole de  Cirque de  Bruxelles nebo La Petit Cirque du Monde. Neméně zajímavá byla prezentace Parada Foudation z Bukurešti, kde pracují se street kids. Asi bych zde mohl vyjmenovat každého člena, protože každý dělá svým způsobem fantastické věci. Ani Cirqueon v této hvězdné společnosti nezapadl. Nejen, že je nejnovějším členem, ale také nejmladším. Vždyť  Ecolede Cirque de Bruxelles svou historii píše od roku 1981! V tomto porovnání Cirqueon se svým stářím necelých čtyř let, stíhá tyto organizace doslova mílovými kroky.Tak by se asi dal charakterizovat i můj závěrečný pocit. Když se letadlo odlepovalo o belgické půdy, byl jsem opravdu nadšený z uplynulého semináře a také z faktu, že Cirqueon je čelenem tak „vybrané“ společnosti jako je Caravan Network.  Tak teď už dost o Caravanu, nechme ho chvíli stranou a těšme se na reportáže Vaška Jelínka ze Španělska, Tety Katky z Berlína a Feely, Antoníny, Kláry a Barbory z Turecka.  Věřte však, že se Caravan zase na stránkách objeví, a to dříve než brzy. Už za měsíc Cirqueon hostí board meeting Caravan Network! Těším se na věci příští!Adam JarchovskýCarava network tvoří: Cirkus Cirkör (Švédsko), Cirkus Elleboog (Nizozemsko), Ateneu Popular Nou Barris (Španělsko), Le Plus Petit Cirque du Monde (Francie), Ecole de Cirque de Bruxelles (Belgie), Sorin Sirkus (Finsko), Upsala Circus (Rusko), Belfast Community Circus (Severní Irsko),  Galway Community Circus (Irsko), Parada Foundation (Rumunsko) a Zaltimbanq  (Lucembursko) a tucet uzavírá pražský Cirqueon.