6. 5. 2014, Zpravodajství

Festival Letní Letná zveřejnil hlavní hvězdy letošního ročníku!

Letos v srpnu se uskuteční již 11. ročník festivalu Letní Letná. V rámci dvou festivalových týdnů nabídne, jako každý rok, celou řadu domácích i zahraničních umělců všech cirkusových disciplín. Ačkoliv do začátku festivalu zbývá ještě několik měsíců, již dnes jsou známa některá jména!

Letos již potřetí přijede jeden z nejúspěšnějších souborů festivalové historie – Cirque Trottola, který se v nejnovějším představení Matamore spojil s dalším velkým jménem francouzského nového cirkusu, souborem Petit Théâtre Baraque. Výsledkem je fantaskní cirkus s křehkými a burleskními klauny a akrobaty, kteří žonglují či létají vysoko ve vzduchu, jakoby popírali zákony gravitace. Je to představení veselé i smutné, drsné i dojemné, je to hluboce lidské, je to cesta k samotnému srdci nového cirkusu i diváků.

Také se představí tři akrobaté a herci souboru Cirque Inextremiste, kteří v představení Extrêmités s neuvěřitelnou šikovností staví velké konstrukce z prken, propanbutanových láhví a železa. Na nich pak provádějí akrobatické kousky, při kterých raději ani nebudete dýchat, abyste neporušili křehkou rovnováhu. Protože sebemenší špatný pohyb jednoho z protagonistů může způsobit pád celé konstrukce i ostatních. Vítejte ve světě rizika, nebezpečí, ale i syrové poetiky a nekorektního humoru.

Další soubor, La Compagnie du Poivre Rose, je skupina mladých herců, akrobatů a tvůrců z několika zemí, kteří se dali dohromady pouze kvůli tomuto představení. Základnu našli v Belgii a pro svůj záměr získali jak Iva Bittovou, tak i řadu koproducentů – a jedním z nich je právě festival  Letní Letná. Představení vzniká na několika místech ve Francii, Belgii a také v České republice. Režie se ujal Christian Lucas, zkušený francouzský tvůrce, který spolupracoval například se soubory Compagnie XY, Anomalie nebo Compagnie Hors Pistes. 

Vstupenky jsou již dnes v prodeji na stránkách festivalu (www.letniletna.cz).