16. 5. 2023, Zpravodajství

Dvacet let s Letní Letnou 16. srpna – 3. září

Festival Letní Letná slaví 20 let, a do letošního programu proto vybral to nejlepší z nejlepšího nového cirkusu, jímž si už dvě dekády získává srdce diváků. Na jubilejní dvacátý ročník se vrací zahraniční hvězdy novocirkusového umění, které nejvíce strhly festivalové publikum.

Britská cirkusová stálice NoFit State o sobě dá vědět s nepřeslechnutelnou a divokou SABOTAGE. Sourozenecké duo z francouzsko-belgického souboru Collectif Malunés ve spolupráci s ansámblem MOVEDBYMATTER předvede v inscenaci BITBYBIT bratrovražednou show. Francouzský Cirque Aïtal rozbalí A CIEL OUVERT – pod hvězdným nebem – bohémské tábořiště, které je vstupem do úplně jiného světa. Kanadský Cirque Alfonse obrátí v komicky živé inscenaci ANIMAL život na jedné farmě vzhůru nohama. Akrobacie světové úrovně, která dovede vyprávět příběh i vyvolat emoce, bude na Letní Letné k vidění od 17. srpna do 3. září. Oslavu dvaceti let existence zahájí festival unikátní poctou novému cirkusu. Zahajovací představení je veřejnosti přístupné zdarma a k vidění bude jen dvakrát – 16. a 17. srpna.

Festival Letní Letná je dnes synonymem toho nejlepšího z nového cirkusu. Konec léta v Letenských sadech je už devatenáct let zárukou nezapomenutelných zážitků pro diváky a příležitostí k inspiraci i srovnání s konkurencí pro umělce. Široký záběr tohoto náročného, ale krásného umění představily tuzemskému publiku téměř čtyři desítky zahraničních souborů, včetně světových špiček. Navíc je Letní Letná vnímána jako festival českého nového cirkusu, který má pod šapitó i širým nebem své stálé místo.

 

Pro více informací sledujte Facebook nebo webové stránky festivalu.