2. 6. 2014, Reportáže

Cirk-UFF No. 3

Další díl z cyklu reportáží z festivalu Cirk-UFF v Trutnově je na světě. Dění na festivalu celou dobu sledovala Petra Dotlačilová.

Slunečná sobota přála venkovním produkcím

Sobotní ráno na festivalu Cirk-UFF začalo rozcvičkou pro malé i velké na ploše před společenským centrem UFFO. Děti i jejich rodiče se spolu s Danem z Cirku La Putyka mohli protáhnout a zkusit si své první akrobatické cviky; například kotoul nebo stoj na rukou. Dopoledne pokračovalo s brněnským Cirkusem Legrando, který připravil workshop pro děti. Ty si mohly vyzkoušet žonglování se vším možným.

Česko-francouzské duo mimů a akrobatů Lukáš Karásek a Florent Golfier se zjevilo na prostranství vedle UFFA jako dva Fantomové. Se zvědavým výrazem na nabílených obličejích prozkoumávali vše okolo sebe i vlastní těla. Proměnili se v psy, aportovali křídu, tu pak jedli, prali se, nosili se navzájem a experimentovali s prvky párové akrobacie. Když je to přestalo bavit na jednom místě, začali se volně přesouvat prostorem a publikum je muselo následovat. Postupně zapojili diváky i do akce, aby jim pomohli vyznačit cestu a vyzkoušeli si, jaké je to viset hlavou dolů.

Zatímco Bratři v tricku znovu rozjížděli svojí rytmickou show s létajícím prasetem, na kruhovém objezdu vedle UFFA začali škádlit řidiče pouliční klauni Murmuyo a Metrayeta. Aut zde sice nebylo tolik, jako na náměstí den předešlý, zato přijely dva autobusy, a to byla pro chilské klauny teprve pořádná výzva.
Diváků přišlo v sobotu tolik, že při pouliční klauniádě blokovali dopravu víc než samotní klauni. Také prostor mezi divadlem UFFO a šapitó byl zcela zaplněný. Při každém venkovním představení se okolo performerů tlačil velký dav, často byl problém dostat se na místo, odkud by bylo všechno dobře vidět. Počasí se opět vydařilo a slunce místy doslova pálilo.

Cirk La Putyka uvedl před UFFEM venkovní verzi svého nového představení Play. Hřiště s houpačkami a prolézačkou, o které se staral hlídač/filozof (herec Jiří Kohout), bylo dějištěm kousků, již dalece přesáhly dětskou hru. Pět mužů a jedna žena v roztomilých kostýmech školáků začali pozvolna – houpáním na houpačce, skákáním přes gumu a pozemní akrobacií. Artisté se ale postupně dostali vysoko do vzduchu. Režisér Maksim Komaro vyřešil vtipně nutné přestavby scény převlečením mužů do montérek: ti pak jako lehce přiopilí „technici“, mluvící navíc se silným přízvukem, mohli rozvinout další zábavné situace. Humor tomuto představení rozhodně nechybí. Finále celé show se neslo v duchu toho největšího cirkusového klišé: pestrobarevné legíny, flitry a mnohonásobná vzdušná salta. Do vzduchu se nakonec dostal i hlídač, který vždycky toužil létat. Představení inscenace Play svým tématem i provedením do venkovního prostoru skvěle zapadlo.

S venkovní SHOW se představilo i švédsko-francouzské duo Magmanus (Magnus Bjoru a Manu Tiger). Na prostoru před šapitó byl připraven teeterboard, žíněnky, kužely, míčky a uprostřed miniaturní pódium, na němž byl nainstalovaný iPod. Z něj si interpreti sami pouštěli hudbu. Velký Magnus a malý Manu vtrhli na jeviště a od první chvíle ujišťovali diváky, že uvidí něco úžasného. Na diváky mluvili v podstatě nepřetržitě, dokonce i při žonglování a saltech. Toto přesvědčování a energie sálající z artistů samo o sobě stačilo k tomu, aby si získali veškeré sympatie přihlížejících. Přestože zpočátku všechny triky záměrně kazili, aby vypadali neohrabaně, Magmanus opravdu dodrželi všechny sliby: úžasnou žongláž s kužely ve dvou, stoj na rukou, párovou a vzdušnou akrobacie, nakonec i komický striptýz v letu při skákání na teeterboardu. A jako u každé správné pouliční estrády nechybělo ani zapojení publika, v tomto případě divačky. Performeři ji obletovali, nosili jí dárečky a dokonce jí, za mírné asistence, přiměli k metání salt i k tanci. Není divu, že Magmanus sklízí s tímto číslem úspěchy již téměř čtyři roky. Během nich objeli osmnáct zemí na celkem třech kontinentech. Diváci festivalu Cirk-UFF mají možnost zhlédnout Manua a Magnuse ještě jednou v neděli večer v UFFU, tentokrát ve zcela odlišném díle Attached, což je jejich vůbec první projekt uvnitř budovy.

Večer patřil reprízám Švédů Davida & Fofo, francouzských vzdušných akrobatů Marcel et ses droles de femmes a představení Oktobre. Festivalovou sobotu uzavřela párty v prostorách garáží UFFA.

fot: Cirk -UFF Trutnov