12. 7. 2023, Zpravodajství

Startuje festival Za dveřmi, 12. – 18. července v Praze

Pražský festival pouličního divadla Za dveřmi slaví již svůj 15. ročník a nabídne divákům nezapomenutelný týden plný divadelních a novocirkusových představení, koncertů, pohybových a výtvarných dílen a speciálního rodinného dne.

Festival se koná ve dnech 12. – 18. července a vstupné je dobrovolné.

Přestože festival změnil hlavní lokaci, zůstává věrný Praze 7 a z pražského Výstaviště se přesunul do nedaleké Holešovické tržnice. Však i tradiční festivalová scéna na Mariánském náměstí, která každoročně funguje s podporou Městské knihovny v Praze, zůstává beze změny. Zahajovací vystoupení předvedou performeři z V.O.S.A. Theatre pod režijním vedením ředitele festivalu Jakuba Vedrala. Diváci se mohou těšit na úžasné nové loutky a velké objekty. Dále se představí španělsko-švýcarské trio Tripotes la Compagnie. Jejich specializací je párová akrobacie a také jedna z nejtěžších cirkusových disciplín – akrobacie na teeterboardu.

Naopak klidným a soustředěným pohybem se vyznačuje umělec Manolo Alcántara z Španělska, který přiveze do Prahy osobitou performativní instalaci MAÑA. Novinkou letošního roku je moderovaný Rodinný den, kterým návštěvníky provede herec, loutkář a performer Vítek Maštalíř. Doprovodný program zahrnuje dílny s divadelní scénografkou a výtvarnicí Erikou Čičmanovou a lekce chůdaření s proslulými Long Vehicle Circus. Z českého uměleckého prostředí se na festivalu představí přední akrobatická společnost AirGym Art Company, mistři žonglování duo Bratři v tricku, performerské duo Johnny & Jenny, ohnivá skupina Blackout Paradox a Cirkus TeTy. Loutkový Teátr Pavla Šmída uvede v rámci rodinného dne hned dvě pohádky a svůj pouliční Orchestr Péro za kloboukem. Česko-francouzský La Cabaret Nomade pak připraví intimní představení pro jednoho diváka ve svém karavanu

Festival Za dveřmi představí umělce světového renomé i nadějné tvůrce, oblíbené stálice i nové objevy, autentické příběhy i neuvěřitelnou podívanou. Hlavní akce se odehrává na Holešovické tržnici a na Mariánském náměstí.

 

Více informací na webových stránkách a Facebooku festivalu.