8. 9. 2014, Zpravodajství

MIME FEST 2014

Třetí ročník jediného festivalu pantomimy v České republice MIME FEST proběhne od 15. do 20. září v Poličce a od 17. do 22. října v Praze, kde se letos koná poprvé. Zájem o pantomimu v Česku roste tak, že se Mime Fest od příštího roku bude konat nejen v Praze a v Poličce, ale i v Ostravě.

Na festival letos zamíří mimové z celkem čtyř kontinentů, mezi nimi i světové špičky v oboru jako například Red Bastard a Michael Trautman z USA nebo Bodecker&Neander z Německa, kteří vystoupí v pražském Paláci Akropolis. V nové formaci se také představí mimové z legendárního polského Divadla pantomimy Henrika Tomazsevského. Poprvé letos přijedou i mimové z afrického a jihoamerického kontinentu – Teatr del Cielo z Ekvádoru a El Ghaba z Egypta.

V Praze i v Poličce vyrazí mimové i do ulic, kde budou bavit kolemjdoucí. Součástí festivalu budou jako každý rok i workshopy vedené profesionálními lektory pro odbornou i laickou veřejnost. Povedou je lektoři z USA, Ekvádoru, Finska, Německa, Polska a České republiky. Mime Fest navazuje na několik málo mezinárodních festivalů mimického divadla konaných v naši historii. První se konal v roce 1969 v Praze a poslední v roce 1996 v Kolíně.

Cílem festivalu Mime Fest je obnovení zapomenuté slavné éry české pantomimy, pokračování v její tradici a vytvoření platformy pro mimické umění. Usiluje o rehabilitaci téměř zapomenutého oboru, který dnes dokáže překvapit svou moderní podobou.

Další informace o festivalu jsou k dispozici na www.mimefest.cz