22. 3. 2024, Aktuality Cirqueonu

Vznikla Asociace nového cirkusu!

Dne 19. března 2024 byla schválením stanov a volbou představenstva oficiálně založena Asociace nového cirkusu (ANC).

Jednání se uskutečnilo v budově Institutu umění v Praze a online na Zoomu. Zúčastnili se ho zakládající členové, mezi kterými je celkem 15 organizací a 9 individuálních členů.

Zakládající členové odsouhlasili stanovy ANC a zvolili první představenstvo. Předsedou Asociace se stal ředitel festivalu Letní Letná Jiří Turek, dalšími členy představenstva režisér a lektor Ondřej Holba, ředitelka CIRQUEONu Eliška Jevičová, artistic director MOVE Ostrava Jana Ryšlavá a ředitel Cirk La Putyka a Jatka78 Ondřej Vykoukal.

Poslání ANC

Asociace nového cirkusu je otevřené sdružení nezávislých profesionálů a organizací působící v oblasti nového cirkusu po celé České republice. Jako profesní organizace a platforma slouží všem, kteří se chtějí podílet na rozvoji nového cirkusu v ČR.

Svou činností se chce dlouhodobě zaměřit na podporu, facilitaci a realizaci činností a aktivit, které slouží k rozvoji novocirkusové scény v České republice. Z toho vyplývá i její hlavní cíl, kterým je všestranná podpora subjektů i jednotlivců české novocirkusové scény, její rozvoj a profesionalizace skrze facilitaci komunikace mezi členy a veřejnou správou, organizaci oborových seminářů a workshopů a prezentaci české scény v ČR i zahraničí.

Zakládající členové

Organizace: AirGym Art Company, ART Prometheus, Cirk La Putyka, Cirkus Mlejn, Cirkus trochu jinak, CIRQUEON, FysioART, Holektiv, Jatka78, KD Mlejn, Losers Cirque Company a Divadlo BRAVO!, Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná, MOVE Ostrava, UFFO Trutnov a festival Cirk-UFF, Žongléros Ansámbl

Jednotlivci: Dagmar Bednáriková, Ondřej Holba, Veronika Jošková Štefanová, Michal Mudrák, Adam Rameš, Michaela Stará, Hana Strejčková, Lenka Švolíková, Anna Vondráčková

Za prostor pro setkání ustavující schůze z celého srdce děkujeme Institutu umění – Divadelnímu ústavu a jeho ředitelce Pavle Petrové.