15. 10. 2014, Zpravodajství

JATKA 78 v Holešovické tržnici

Kulturní jatka se otevírají na dva měsíce v pražských Holešovicích. Nový multikulturní prostror Jatka 78 otevírá 5. listopadu Cirk La Putyka!

Multifunkční prostor ponese název Jatka 78 s podtitulem Místo pro nové umění. Jméno odkazuje na původní účel hal č. 7 a 8, které jsme získali do užívání od Hlavního města Praha. Ty sloužily jako jatka téměř sto let až do roku 1983, kdy byl celý areál přebudován na tržnici, vysvětluje principál souboru Rosťa Novák.

Zároveň podtitul odráží to, že zde najde domov nejen Cirk La Putyka, ale i další současné soubory ceněné jak u nás i v zahraničí, které ale zatím nemají stálý prostor pro zkoušení a uvádění představení – například 420PEOPLE, Lenka Vágnerová, nezávislé projekty režijní dvojice SKUTR a další. Praze jednoznačně chybí větší prostor pro nezávislé, experimentující umění. Naším cílem je spolu s těmito soubory za podpory Hlavního města Prahy, firem i široké veřejnosti přeměnit budovy bývalých jatek právě v domov pro nové umění, uvádí Rosťa Novák.

Jatka 78 se otevřou veřejnosti 5. listopadu velkolepým zahájením, na které bude vstup zdarma. Hned od 6. do 10. listopadu zde Cirk La Putyka uvede nejnovější představení Dolls, které bylo v Praze k vidění zatím pouze na festivalu Letní Letná. Nebudou chybět ani zahraniční hosté, nejočekávanější je objev roku 2014’a laureáti Cirkus Next SISTERS COMPANY, které La Putyka uvádí ve spolupráci s CIRQUEONem. Celé Preview poběží až do 19. prosince. Vystoupí na něm soubory, se kterými se počítá pro řádný provoz prostoru Jatka 78 – divadlo Vosto5, 420People, SKUTR, Činoherák Ústí a další. Návštěvníci zde najdou veškerý servis, zázemí, bar i galerii.

pro aktuální informace sledujte FB: https://www.facebook.com/jatka78?fref=ts