3. 11. 2014, Blog

Krátký report z brněnského setkání Cirkonetu aneb velmi vydařený sraz

S rekordní účastí 9 spolků a 28 lidí (ze čtyř evropských zemí) se social cirkusovými aktivitami se o víkendu 31. 10. – 2. 11. 2014 uskutečnilo v brněnském LeGrandu čtvrté setkání Cirkonetu.

A to setkání velmi vydařené! Oproti minulému v Olomouci přibylo více praxe a lehce ubyla teorie, což rozhodně nebylo na škodu. Program zahájili Zdravotní klauni se svým půldenním workshopem. V něm jsme si vyzkoušeli některé klaunské postupy a zjistili, že být klaun je fakt pořádná makačka. Odpoledne jsme pak celé strávili na workshopech jednotlivých cirkusových disciplín použitelných pro práci v rámci social cirkusu. Večerní blok byl věnován prezentacím jednotlivých členů.

V krátkých prezentacích se představily všechny zúčastněné organizace a seznámily nás se svou prací a plánovanými akcemi. Zde mimo jiné, byl představen i vznik v ČR prvního novocirkusového spolku pro mentálně postižené Hnízdo Um. V nevyhlášené soutěži o nejzábavnější prezentaci vyhrál Honza z Olomouce a to nejen proto, že i tam lidé žonglují a děti se smějí. Prezentacemi byl ukončen oficiální program soboty, na nějž navázala neoficiální žongl party trvající hluboko do noci.

Nedělní blok byl věnován gamesharingu, evaluaci a plánování a směřování Cirkonetu. Tedy jak se nám to líbilo a co bude dál. V plánovací části jsme jednohlasně odsouhlasili Cirqueon jako místo dalšího setkání. To proběhne za rok, o prvním listopadovém víkendu. Bylo také rozhodnuto, že vznikne facebooková skupina Cirkonetu jakožto vnitřní komunikační kanál sítě.  Bára apelovala na stávající členy, aby jí poslali podklady o sobě a svých akcích na web Cirkonetu. Mezi členy Cirkonetu byl přijat již zmíněný Hnizdo Um, kterým se počet členských spolků vyšplhal na úctyhodných dvanáct. Také se rozhodlo, že v případě dalších zájemců o přijetí do Cirkonetu je třeba kontaktovat Báru a zaslat jí motivační dopis. V evaluační části jsme se všichni pochválili a domluvili se, že příští setkání by mělo být vyváženě věnováno teorii i praxi. Pak už následovalo několik cirkusových her, zamáčknutí slzy při loučení a cesta domů.

Je třeba poděkovat Cirkusu LeGrando za perfektní zázemí a organizaci, všem workshoperům v čele se Zdravotními klauny za skvěle připravené workshopy a všem účastníkům za účast.

A Cirkonetu za to, že je!

Díky a brzo někde ahoj!

Dan Kubík, Hnízdo Um