25. 2. 2015, Zpravodajství

Premiéra HANDICOPS – poslední díl hrdinské trilogie

„Potká se Čech, Francouz a Španěl. Španěl a Francouz dostanou zaplaceno. Dostane i Čech?“  Poslední díl hrdinské trilogie tří klaunů – představení HANDICOPS – můžete v premiéře vidět 16.3.2015 v Paláci Akropolis. Handicops jsou tři idioti ve vězení, s hlavou v oblacích, nakročení nad propastí, mystické moudro, dětský vhled do vnitřních složitostí světa. Prostě blázni.

Hrdina se rodí z možnosti trpět. Našimi hrdiny jsou klauni, kteří došli na hranici svého přirozeného biotopu – obyčejného problému. Nelítostnou skutečností jsou hnáni do samých mezí a za ně. Ale za humny začíná dobrodružství a ostré hrany kulatého světa. Smích se rodí z možnosti trpět. Tři pitomci na výletě mimo své komfortní zóny. Poslední část hrdinské trilogie skupiny Squadra Sua.

Tématem souboru SQS a jeho tří klaunských protagonistů jsou tentokrát problémy a omezení přesahující meze jedné konkrétní situace. Namísto toho, co všechno se lidem může stát, zkoumají, jací jsou vlastně lidé, kterým se „to“ neustále děje. Každý člověk se rodí s „přednostmi“ a „nedostatky“, každý byl dílem „obdařen“, dílem „oloupen“. SQS se v tomto představení nejen ptá, kdo je viníkem této metafyzické nespravedlnosti, ale také nepřestává ukazovat prstem a volat po nápravě. Protagonisté vyšetřují kosmický zločin spáchaný na lidstvu, aby nakonec ukázali (což se nedělá!) jeden na druhého a sami na sebe. Klaunské zkoumání mezních situací těla, bolesti a násilí nás obloukem (a odbočkou přes záchvěvy fyzické slasti) vrací k radosti ze života, který už jsme dostali rozbitý a záruka právě vypršela.

VZNIK PŘEDSTAVENÍ MŮŽETE PODPOŘIT I VY FORMOU CROWFUNDINGU: https://www.startovac.cz/projekty/handicops/

Režie: Aitor Basauri

Hrají: Lukáš Houdek, Robert Janč, Roman Horák

Scénografie: Jitka Pospíšilová

Hudba: Jan Šikl

Lightdesign: Tomáš Morávek

Produkce: Dominik Skružný

Režie filmové materiály: Adrian Kukal

Vznik představení podporují:

Palác Akropolis, Magistrát Hl. m. Prahy, Klub Mlejn, Cirqueon, HAMU – Katedra Pantomimy