30. 3. 2015, Blog

CirqueMusic v Anglii

V polovině března jsem se účastnila ENCI workshopu CirqueMusic v Anglii. Děkuji!

Workshop hostila cirkusová škola Circus Central v Newcastle. Učitelé Dave a James jsou oba vynikající hudebníci z Bristolu z Gifford Cirkus a včetně mě a  Míši z Cirqueonu se sešla pestrá směsice více či méně zkušených hudebníků více či méně napojených na cirkus.

Celý týden  jsme se velmi  experimentálním způsobem snažili nahlédnout téma cirkusové muziky. Jak doprovázet cirkusové číslo, jak vytvořit číslo, ve kterém bude hudba nebo hudební nástroj hrát nějakým překvapivým způsobem, jak zapojit hudbu a rytmus do hodin s dětmi jako hry, motivační složku, rytmická cvičení. To všechno v úzkém napojení na Circus Central, kde jsme se stali součástí programu.

Hráli jsme dětem. S dětmi. Pro děti. Děti hrály na nás. V cirkuse, na ulici, ve škole.  Báječné hudební improvizace k unicycle club, youth circus, šálám a jeden den dokonce pro školní slavnost.

Bavilo mě jak Circus Central workshop skutečně integroval a my jako hudebníci jsme byli k užití a k experimentům pro různé skupiny od dětí po dospělé a děti a dospělí byli k dispozici pro experimentování nám.

Velkým zážitkem pro mě bylo vidět různé učitele pracovat s hudbou s dětmi. Dvacet dětí a muzikantů s bubny, které pod vedením Toma z Belgie za deset minut zabubnovalo sambu.  Dave, který svojí nakažlivou energií  přiměl  všechny,  aby při rozcvičce nejen dělali kliky, ale dělali je do rytmu, tleskali přitom a ještě si to náramně užili,  James, který tak napůl stydlivě  a jakoby mimochodem vysvětloval záhady hudební improvizace a  já si říkala – aha, takhle?  Proč mě to nikdy nenapadlo?  Helen, která to všechno neustále propojovala, a ještě s úsměvem servírovala čaj o páté.

Mezi tím jsme tvořili podivuhodná cirkusová čísla netradičním způsobem užívající hudbu a hudební nástroje, nacvičili jsme několik skladeb a vyzkoušeli si hraní na ulici. A z toho všeho nakonec vznikl pro poslední večer velice bizarní kabaret, o kterém lze směle říct, že všechny rozhodně překvapil a že si ho užili hlavně učinkující, včetně obou lektorů, kteří  nezklamali a předvedli cosi alá striptýz.

Ještě nesmím zapomenout  zmínit více než vlídné zacházení, rodinné přijetí, bohatý noční život pod vedením zkušených místních hudebních kapacit, Earl Grey, velekvalitní anglický  humor a žádné topení.

God Save the Queen!

Děkuji.

Helena