13. 4. 2015, Zpravodajství

Brněnští studenti JAMU se cirkusu nebojí!

Studenti Hudební a Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně připravují nový projekt s názvem L´AMOUR. Premiéru chystají na15. května v Divadle na Orlí – Hudebně dramatické laboratoři JAMU. Projekt je unikátní tím, že se při tvorbě spojí studenti dvou fakult a vedle toho projekt podporuje také CIRQUEON a brněnský Cirkus Le Grando.

Na projektu L’AMOUR, který 15. května v brněnském Divadle na Orlí/Hudebně-dramatické laboratoři JAMU vyústí v premiéru inscenace inspirovanou románem Zpověď dítěte svého věku od Alfréda De Musseta se podílí převážně studenti Divadelní a Hudební fakulty brněnské Janáčkovy akademie múzických umění. Protože Janáčkova akademie není na novocirkusovou tvorbu a hlavně závěsnou akrobacii vybavena, zahájili studenti spolupráci s profesionály z CIRQUEONu a brněnského Cirkusu LeGrando, kde také proběhly několikaměsíční workshopy vrcholící víkendovou dílnou závěsné akrobacie pod vedením Salviho Salvatore.

Projekt L‘AMOUR je přímou iniciativou studentů Janáčkovy akademie. Poprvé se při práci na projektu tohoto typu a měřítka spojili studenti obou fakult i externisté a vytvořili tak projekt, který je specifický nejen svým vznikem na bázi studentské iniciativy a spolupráce s profesionály, ale i spojením mnoha žánrů i druhů umělecké tvorby. „Výsledné představení propojí živou hudbu s činohrou, pohybovým divadlem a současným tancem. Vše doplní prvky nového cirkusu a video designu,” uvádí režisérka inscenace Marika Smreková. Video vytvářené přímo při představení oživí objekty na scéně formou videomappingu a propojí je s pohybem performera a živou hudbou.

Mimo workshopů závěsné akrobacie se studenti ateliéru Klaunské, scénické a filmové tvorby učí i na v současnosti probíhající taneční dílně se slovenským tanečníkem, choreografem Jarem Viňarským, držitelem prestižní Bessie Award, kterou taneční svět přirovnává k filmovým Oscarům.

Projekt vzniká pod hlavičkou Janáčkovy akademie múzických umění v Brně a v partnerství s CIRQUEONem, Cirkusem LeGrando, firmou ProSHOWto, kanadskou společností Derivative a Divadlem na Orlí, Hudebně-dramatickou laboratoří JAMU.

Více informací o projektu najdete na stránkách projektu a facebooku.