17. 8. 2015, Zpravodajství

Večery s Ctiborem Turbou na Letní Letné

Jedinečná možnost setkání s Ctiborem Turbou – jednou z nejvýraznějších osobností české klaunské tvorby. Nenechte si ujít projekce jeho legendárních představení na festivalu Letní Letná. Začátek vždy ve 20:00.

Sobota 22.8.: Proměny cirkusu: Dokument o vzniklé cirkusové škole ve Francii v Chalonssur Marne a jejím směřování. Režie: Ctibor Turba.

Neděle 23.8.: Traja Chrobáci: Filmová komedie Jána Roháče podle scénáře Ctibora Turby a Jana Kratochvíla. Mimografii nastudoval opět Ctibor Turba. Film oceněný přední cenou festivalu Prix jeunesse.

Středa 26.8.: Klaunské pantomimy: Záznam divadelního představení Ctibora Turby realizované společností Dimitri, postavené z bývalých žáků školy, které Turba učil. Tématem jsou naivní tvary pantomim hrané všemi, kteří tvořili soubory malých rodinných cirkusů.

Čtvrtek 27.8.: Deklaunizace: Česká úprava francouzského představení Bylanda a Turby hraná českými herci a klauny, v záznamu hessenské televize doplněná klauny z pařížského představení. Kritik Karel Král pojmenoval představení školou spiklenců.

Pátek 28.8.: Giro di Vita: Filmová verze původně divadelního představení o osudové vazbě člověka s kolem. Scénář a režie Ctibor Turba a gagy studentů z chalonské školy, kde fragment představení vzniknul.

Pondělí 31. 8.: Fragmenty představení: Úryvky představení v režii Ctibora Turby. Části jinak nezaznamenaných divadelních představení.