7. 10. 2015, Zpravodajství

PREMIERA : Chaos srdce, JAMU Brno

Současná klaunérie na motivy dramatu Romeo a Julie. Původní autorskou inscenaci se studenty ateliéru fyzického divadla připravuje klaun, akrobat a režisér Daniel Gulko, Inscenace bude vyvrcholením tvůrčího procesu, který začal pobytem D. Gulka v Brně a v ateteliéru fyzického divadla v loňské sezóně. Premiéra se odehraje v Divadle na Orlí, hudebně-dramatické laboratoři JAMU v Brně 11. října 2015. Vedle toho udedou studenti celkem šest repríz ve stejném divadle.  

Klaunérie ožila v 70. letech novým impulzem, z velké části díky klíčové úloze, kterou jí Jacques Lecoq přiznal při výchově herce. Klaun se přímo dotýká hercovy intimity a rodí se skrze jeho tělo a emoci jako původní a svébytný tvor. Klaun se definuje jako oxymórní figura: pitomá i geniální, jedinečná i univerzální, artistní i katastrofální.

„Umění klaunství“, jak se tomu dnes říká ve Francii, uvádí herce do přímého vztahu s divákem a přetváří představení v oslavu setkání, v okamžik zároveň křehký, nutkavý a nečekaný.

Režisér Daniel Gulko zvolil jako pre-text pro tvorbu klaunského představení Shakespearovu hru Romeo a Julie, s cílem vyzdvihnout tragické srdce klaunérie. Autorova nevyčerpatelná poezie působí jako spouštěč pro pohyb duše klaunů. Hudba Pavla Fajta doprovází a umocňuje jejich bublající mízu a jejich fantazírovaní. Zranitelní, zato neuctiví, posedlí potřebou žít bez ohledu na konvence, klauni se vrhnou do tragédie jako kachny do osolené vody. Ta po nich neškodně steče, vyplavou suší… nebo uvaření v polívce.

více informací a rezervace lístků: http://www.divadlonaorli.jamu.cz

Režie:

Daniel Gulko (USA/FR)

Pedagogické vedení a koordinace projektu:

Pierre Nadaud

Hudba:

Pavel Fajt 

Účinkují studenti 3. ročníku Ateliéru fyzického divadla:

Viktor Černický, Aneta Červená, Vojtěch Hříbek, Tomáš Janypka, Silvie Kudelová, Jazmína Piktorová, Ekaterina Plechkova, Tereza Sikorová, Marie Svobodová

Light design:

Jakub Kubíček

Kostýmy a scénografie:

Stanislav Cibulka a Anna Kloudová

Produkce:

Kateřina Uhrová

Pedagogické vedení spolupracujících studentů Scénografie a Divadelního manažerství

doc. MgA. Blanka Chládková, doc. Mgr. Jana Preková