3. 3. 2016, Reportáže

Brno Juggling Convention 2016

Reportáž Dagmar Heiland Trávníkové o akci Brno Juggling Convention.

12. – 14. 2. 2016 se v prostorách Fakulty sportovních studií MU v Brně konal již třetí ročník mezinárodního žonglérského setkání Brno Juggling Convention (BJC). Organizátorům v čele s Dášou Heiland Trávníkovou (Divadlo KUFR a FSpS) se podařilo překonat předchozí ročníky a do Brna se tentokráte sjelo přes dvě stě žonglérů, akrobatů a vyznavačů dalších novocirkusových disciplín z více než 10 zemí světa (ČR, Slovensko, Polsko, Německo, Rakousko, Kazachstán, USA, Švédsko, Francie, atd.). Po tři dny zdokonalovali účastníci BJC 2016 své umění, společně trénovali a učili se novým dovednostem pod vedením pozvaných lektorů v 15 workshopech i v rámci spontánních workshopů, které nabídli sami účastníci přímo na místě.

Součástí nabídky workshopů byla také přednáška s názvem „Social Circus aneb Žongluj pro dobrou věc“, ve které Dáša Heiland Trávníková ve spolupráci s Adamem Jarchovským (CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus) představili posluchačům z řad účastníků BJC 2016 koncept social cirkusu a konkrétní možnosti využití žonglování a dalších cirkusových aktivit pro specifické cílové skupiny. Přednáška se setkala s velkým ohlasem a účastníci odcházeli plni nových inspirací, informací a motivace se do social cirkusových aktivit sami zapojit.

Brno Juggling Convention 2016 opět vyvrcholila mezinárodní galashow, která do kulturního centra Stadec na Kounicově ulici v sobotu 13. února přilákala kromě účastníků festivalu také přes stovku brněnských diváků. Hlavními hvězdami letošní galashow byli žonglérská legenda Jay Gilligan (USA/SWE) a francouzský diabolista Guillaume Karpowicz. Kromě nich mohli diváci vidět například akrobatické výstupy v podání Simplyacro a Cirkusu TeTy z Prahy či polského dua Maszy a Artura. Večerem provázel brněnský komik a klaun Filip Teller s Adélou Kratochvílovou a Dášou Heiland Trávníkovou z Divadla KUFR.

Novinkou letošního ročníku Brno Juggling Convention byla Fight Night, což je turnaj ve speciální žonglérské disciplíně s kužely, v českém prostředí známé jako „kombat“, při níž jde o to srazit žonglujícímu soupeři jednu či více kuželek a udržet při tom ve vzduchu ty své. Vítězem Fight Night se ve velké konkurenci českých i zahraničních žonglérů stal Artur Perskawiec z Polska. Z českých žonglérů se nejdále dostal Vašek Peca z Brna.

Setkání Brno Juggling Convention 2016 uzavřely v neděli 14. února Valentýnské žonglérské hry o ceny.