16. 4. 2016, Zpravodajství

Circo Aereo a Maksim Komaro na Jatkách78

Jatka78 v dubnu slaví rok od zahájení oficiálního provozu. Na scéně v Pražské tržnici se tak objeví i nový cirkus – česká premiéra show The Pianist a světová premiéra Opaque finského novocirkusového souboru Circo Aereo.

Do Prahy se vrací režisér Maksim Komaro, jeden z uměleckých ředitelů finského souboru Circo Aereo. 22. a 23. dubna uvede v české premiéře projekt The Pianist, one man show, v níž mim a klaun Thomas Monckton pobaví celou rodinu. Je to vlastně hodinový klavírní koncert, který ne a ne začít, místo hudby se z pódia na diváky valí koncentrovaná groteska. Moncktonova fúze cirkusového Chaplina a Mr. Beana díky geniálním gagům sklízí úspěchy po celém světě, naposledy letos na prestižním festivalu Fringe v australském Adelaide.

4. a 5. května Maksim Komaro ve světové premiéře představí projekt Opaque. Čtyři cirkusové umělkyně z Finska a Švédska v něm dají všanc osobitost, dovednosti i tvůrčí energii, aby „vznikla překrásná sbírka mimořádných hloupostí“, jak říká sám režisér. Diváci mohou očekávat mistrovství v párové akrobacii, na hrazdě, laně nebo závěsném kruhu, děti možná nejvíce ohromí manipulace s obřími mýdlovými bublinami.

foto: Jouni Ihalainen